Ала-бала за осигурителните вноски, размекване на военния министър

19.12.2011 г. Ала-бала за осигурителните вноски, размекване на военния министър

Красен Гоцеделчевски

Шикалкавене и реторика  по въпроса за осигурителните вноски на военнослужещите продължи на най-високо равнище – в парламента. Там безобидно си подхвърляха топката на отговорността военният министър Аню Ангелов и депутати, които отбиваха номер със задаване на министъроугодни въпроси, докато в задния двор на безхаберието останаха неудобните „тръни в петата”.

Дали се харесва или не на хората с униформи, заплащането на  личните осигурителни вноски на офицерите, сержантите, войниците и държавните служители от ведомството, си е „просто чист комунизъм” – за неравенство в 21 век  твърдят момчетата-юпита , наши или завършили на Запад от Драгоман. А не са ли прави ?

Такова е мнението  и голям процент от обикновените хора. И то няма да се обърне, докато военни защитават военни или резервисти защитават действащи военни. А министри от правителството и депутати застават от другата страна на барикадата.

«Приемам по принцип идеята военнослужещите и държавните служители да си плащат сами осигурителната вноска, но само ако това не повлияе негативно на сегашните им нетни възнаграждения.» Това казва в отговор на парламентарен въпрос Аню Ангелов. Да,  комформистът си е комформист. Той добре знае, че след като  началникът му премиер е подкрепил предложението на министър Дянков , мърдане няма да има. И него никой няма да го пита. Затова да си го кажем направо. Ще е най-добре вече да се мисли, как да се реализира механизма по заплащането на личните осигурителни вноски от военнослужещите и държавните служители и да се  правят разчети за  преструктуриране на разходите в бюджета на Министерство на отбраната, като средствата за осигурителните вноски се прехвърлят в средствата за заплати. Очаквано в периода на това преструктуриране е да има и временно намаление на  възнагражденията  по стотина и повече лева. Очаквани ще са и рапорти за уволнение, предизвикани от тази реформа. Бъдете сигурни, че  Аню, ако още е на поста си, ще изчака  и това, и чак тогава ще се тръгне към някакво увеличение на заплатите за компенсация.

Но вижте сега и знаковото  встъпление на военния министър  пред депутатите. Аню в последно време  "омекна" като сержантска глава след банкет.  Не е за вярване , че в отговор на въпрос на бившия заместник- министър на отбраната и депутат Спас Панчев в парламента той заявява "Най-напред едно встъпление. Аз вече престанах да критикувам по какъвто и да е начин правителството на тройната коалиция." Да,  комформистът  си е комформист. Какво показва това ? Че е спрял да плюе по Близнаков и Цонев, особено за подписаните договори за модернизация ?  Или се е уплашил, че среща силни обратни удари в медиите /вече няма прошка/, които му смъкват авторитета до дъното. Или просто само така си го приказва в парламента, за пред публиката. Може пък наистина да гледа към президенството, стига да го поискат или назначат. Най-вероятно Аню вече е отворил третия командирско-министерски  плик. Знаете за какво е ?!...

 

Не –е –е ! При Аню няма нищо случайно. Той  е усетил, че не може две години само да плюеш по предишните и в същото време  нищо да не правиш. Не може  да се вееш в Китай, докато на другите министри им  кървят  устните от стачки и демонстрации. Не може само да търсиш пари, без да пълниш с продажба на имоти и въоръжение  собствения си джоб. Не може да се правиш на дядо Коледа с обещаване на бонуси  и да пукаш чувала си  като празничен  балон.Не може да участваш в пет тържества за една седмица, докато във финансовото министерство, например, всеки ще си празнува  на собствени разноски.

 

 Моля Ви да престанете и Вие да казвате, че са орязани социални придобивки на военнослужещите, защото такова нещо няма», обръща се Аню към депутатите. Представяте ли си, що за цинизъм е да иска  депутатите да си затворят устите за това, че няма социална политика в армията. Бошлаф е изброяването на задължителните бонуси и  възнаграждения на отделни специалисти в армията, които привежда за пример  в своя актив.  Остава и това да  го няма.  В сравнение с направеното в социалната област от Николай Цонев, и то само за една година, стореното от  Аню е  детска залъгалка, закуска за наивници. Ами ако не бяха увеличени заплатите на военнослужещите от предишния министър? От редника до генерала знаят на кого дължат това. В последна сметка и в армията всичко опира да пълната фуражка – с пари и със социални придобивки. Това отваря път на трите мисии на армията.

От дневния ред няма да слезе и въпросът с двадесетте заплати на военнослужещите. Сега той  се отлага  във времето. Но бъдете сигурни, че и тук позицията на Аню  ще е  «Аз съм склонен...» или « Приемам по принцип....».  той просто подвива опашка пред  силните на деня. И това не е от вчера. Забележете, че неговите контраатаки по важни социални впъпроси са след загубени позиции. Засега очаквателният му рубеж за заплатите  накуп е 2014. А 20-те  в момента останаха, защото няма как да се махнат тези на полицаите. Идват и избори.

Нашият съвет е: пазете двадесетте заплати, защото мечката продължава да играе около тях. Повечето от военнослужещите ги  заслужават !