Като няма пари за модернизация и учения - МО прави конференции за интелигентна отбрана и изтребители

08.12.2011 г. Като няма пари за модернизация и учения - МО прави конференции за интелигентна отбрана и изтребители

Красен Гоцеделчевски

Така е. Като няма пари за  учения, алпийски лагери и модернизация на армията, МО прави конференции и семинари, на които бистри  модернизацията на армията,  закупуването на  нови изтребители и информационните технологии. И всичко това в бъдеще пожелателно време. Може ли да се говори за интелигентна отбрана при бюджет 1,2 от БВП. Може ли да се дискутира модернизацията, като не се купува нищо ново ?

Важно съобщение:Министерството на отбраната ще закупи 8 нови изтребителя. Договорът беше подписан от заме4стник -министър Валентин Радев и пълномощния представител на търговското дружество Ярослав Кощял. Доставката е по проект „Модернизация на ВВС на БА”. С новата техника структурите на военно-въздушните сили ще реагират по-бързо при възникване на нарушаване на въздушното пространство на България, ще бъдат намалени отделяните емисии парникови газове и разходите за гориво-смазочни материали и обслужване на авиационната техника. С новите изтребители в по-голяма степен ще бъде гарантирана и безопасността на военните пилоти при изпълнение на служебните им задължения. Срокът за изпълнение на поръчката е 290 дни”.

Драги читателю,  не се стряскай! С право се съмняваш, че написаното горе не може да се случи в България и не е вярно. Поне докато полицаи управляват държавата. Но си само наполовина прав. Защото горе написаното е абсолютна истина, само че е като анекдота по времето на Тато: По радиото съобщили, че България щяла да изнася компютри за Япония. На следващия ден се излъчва опровержение, че е допусната малка грешка. Не били компютри, а компоти. И нямало да ги изнасяме, а ще ги внасяме.

Ето и  опровержението на горното съобщение. Не става въпрос за 8 изтребителя, а за 42 пожарни автомобила. И няма да бъдат купени за МО, а за МВР. И договорът няма да бъде подписан от заместник министър Радев, а от зам. министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев. Иначе всичко останало е едно към едно. И за да не си мислите, че това е инцидентно и единственото, с което ще се модернизира МВР, ето и едно друго съобщение: До средата на следващата година се очаква да бъде премахнат обикновеният радар при контрола от „Пътна полиция", а засичането на скоростта да става със снимки. Това каза  главен инспектор Антон Антонов, началник на отдел „Пътна полиция" при ГД „Охранителна полиция". „Надяваме се следващата година да има един сериозен ръст на уредите. Поръчали сме 42, които ще бъдат в автомобили и сме заложили една доста оптимистична прогноза за стационарни уреди", каза Антонов. Той добави, че всеки един уред е доста скъпа инвестиция, общо са необходми 20 млн. лева „Като сложихме първите стационарни уреди в началото на 2010 година, те бяха на стойност към 70 000 лева, но за нас като „Пътна полиция" не това е основното, а контролът, който може да се осъществява с тях", обяснява главният инспектор.

Логичен е въпросът, който искам да отправя към военния министър и  ръководството на Министерството на отбрната.

Г-н министър, може ли да информирате писмено редакцията на Otbrana.com, като се върнете от Китай,какво въоръжение или техника е купена за нуждите на БА през тази година с договор, под който стои вашият подпис? В продължение на две години обвинявате предишните министри, че са „загробили” бюджета на МО и направихте всичко възможно да намалите бройката на поръчаните вертолети и транспортни самолети. Но с какво Вие лично сте модернизирали БА? Не смятате ли, че колегата Ви Дянков, с мълчаливото съгласие на премиера, прави всичко възможно за да Ви „помогне” по-бързо да доликвидирате БА. Защо полицията се превъоръжава с нова техника, а армията стои на място ? Защо на полицията даряват, а армията дарява ?