Кадровото блато плиска върха на пирамидата в армията

06.12.2011 г. Кадровото блато плиска върха на пирамидата в армията

Красен Неврокопски

 

Гергьовден стана Никулден  Анювизацията означава издигане на свои хора в йерархията   Торби с риба за празника в Министерството на отбраната Шараните в БА са много повече от паламудите

 

Сърма преди Никулден! Ха-ха-ха! Не помня в по-новото време да са са ставали повишение в звание на няколко висши военни накуп през декември. И понеже преобладават морските, то Гергьовден стана  Никулден.

От клишираната процедура в президенството не може да се избяга. То клишето си е и традиция. Думи на президента, пляс-пляс, слово-отговор. Всичко си е  в реда на нещата. Но вижте повишените.  „Тръбачът на флота”, както  нарече,  вече контраадмирал Пламен Манушев, един достоен подводничар,  получи вицеадмиралски пагони. На руля на флота  пък  го наследява контраадмирал  Румен Николов За комодор на база Атия е назначен Митко  Петев, който  е учил службата от бъдещите си подчинени. Във флота кадровият  демараж е станал в пет без пет. Комодор Георги Мотев е остана учуден от новото си назначение във  Варна. Комодор Петев е трябвало да стои мирно и отговаря само „Слушам!”. На заместниците на комодор Георги  Мотев, опитни капитани в база Атия ще им се търсят места нагоре или ще им се покаже портала. Имената не са важни, във флота ги знаят. По-важното е, че с никой не са водени разговори за преместване и назначаване. Няма разговори, няма обсъждане, няма кадрова военна експертиза. Има наши и по-малко наши, има свои и чужди, има връзки и принуда.

Вицеадмирал Манушев става вторият човек в Щаба на отбраната след генерал Симеонов. Пилотът едва ли го е искал , но е свикнал да не противоречи и слуша и затова е  приел по военному политическото назначение. Досеща се , че зад него стои не само министърът, но и премиерът. Може ли са, например да дръпнат промените в закона малко по-напред, да се соъобразят с рождения ден на вицеадмирал Минко Кавалджиев и да го оставят на поста си и дори да го повишат след време. Колко топли думи чу той за себе си миналите дни?! Колко награди заслужи!? Но не би ! С песен, попътен вятър  и „седем фута под кила” ....в пенсия. Вицеадмирал Кавалджиев  е твърдял и твърди, че никога не си е мълчал. Но този път явно се е разсеял - или от моряшка солидарност, или от празничната романтична еуфория или от предпенсионна апатия. Дано пък проговори за историята./ Ще го чакаме да се обади в Отбрана/

Моряците направиха пристанище и в  София. По лампази бият  останалите видове въоръжени сили на калпак войска.  Цифром и словом БА има 11 адмирали и комодори - в президентство-1; в Щаба на отбраната -2; в  Съвместното Командване на Силите -1;  във ВМС-3; във  Военна академия -1; на  международни длъжности-3.  Завършилите военноморския колеж в САЩ порят вълните пълен напред. Утепаха рибата!

 

По тъчлинията, към аута, се правят опити да се  отпрати сегашният заместник-началник на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов. Разбираемо. След като Манушев го правят вицеадмирал и го произвеждат месеци преди да излезе в резерва, за достойния  танкист друг път няма. Разчитат на него, доволни са,  толкоз.Ще послужи още няколко месеца, ще захапе 2012 докъм юли и после ще му предложат да мине в разпореждане до октомври , там някъде  е рождената му дата. /справка в сайта на МО /. Не че няма потенциал и  път за развитие. Други решават вместо него. Няма връзки, няма курс нито в Рим , нито в колеж зад океана. Не ще е за първи път на генерала да изпие до дъно горчива чаша. Дано ако  падне, падне  прав, мъжки...

Трима, според източниците ни,  имат шанс да седнат на стола на генерал Симеонов през юли. Най-млад е генерал-лейтенант  Галимир Пехливанов, който в момента трупа точки, авторитет и самочувствие в Брюксел. Танкист. Не е пропуснал нито една стъпка във военната йерархия. Дано Брюксел да не го е нправил комформист и приспособленец.

 Постът би бил по мярка  и на генерал лейтенат Атанас  Самандов, сегашния командващ на СКС. И той знае кътните зъби на службата. Има достатъчно време да изкара пълен мандат като началник на отбраната. За всеки случай за него има и резервен вариант. Място в президенството е може би шанс да избяга от гнездото на осите в МО, където казват, че   не е от любимците на генерал-министъра и  част от обкръжението му.

 Шансове със сигурно има и вицеадмирал Манушев. Колко му е през юли пак да бъде повишен и яхне  коня в щаба на отбраната ?!. Това ще е история за Българската армия. Морски досега не е бил войник №1 на България.

Разместванията на върха  вещаят промени и надолу. Пак на морски може да изгрее звездата в СКС . Контраадмирал Валентин Гагашев има шанс да стане командващ  СКС и   прибави още една звезда към  пагона при една от горните въртележки.

В Сухопътни войски сътресения не се очакват, освен ако бригаден генерал Нейко Ненов, за пореден път , не бъде принуден да  се върне в СКС. Натам  гледа  бригаден генерал Валентин Буров, след като закриват бригадата му. Пак в командването на СВ май е  шансът за повишение в звание и оставане в армията   и на началника на НВУ бригаден генерал Цветан  Харизанов.

Младите и кадърни  генерали във ВВС все по  настойчиво ще поглеждат към Брюксел и международните длъжности. Защо ли пък да не изгее звездата им и в Българската армия ? Имат всички тапии плюс достойнство.

За началник на  инспектора се спряга бригаден генерал Динчо Карамунчев, който като си дойде от Киев, може да бодне още една звезда на пагона, да стане генерал-майор и да запише още няколко години вярна служба. В инспектора ще се търси място и за бригаден генерал Крум Александров, който със сигурност е намразил  щата на безтегловността.

В разузнаването може да остане сегашният началник, но може да има и смяна. Бригаден генерал Стефан Янев трябва да е луд, за да смени голямата си заплата на аташе в САЩ  и отдалечеността от Аню  за жълти стотинки и министерски юзди. Кандидати за поста бол – връща се аташето ни от Москва бригаден генерал Вангелов, имаме комодор в Брюксел, има и други варианти.

Аню Ангелов е  стар майстор на фигури от кадровия пилотаж. Кадровото армейско блато забърква най-близкото му обкръжение - всесилният началник  на политическия кабинет старшина школник от запаса Иордан Божилов  и директорът-маша на дирекция, «УЧР»,  полковник от резерва  Иван Иванов. Целта, която се следва  е  ясна: изпълнение на политически поръчки при назначенията на  генералитета и обграждане със свои, преданни и зависими генерали; противопоставяне на генералите и адмиралите  от големите щабове и  видовете въоръжени сили на принципа «разделяй и владей»; демонстрация на мускулите на генерала-министър и «гражданския контрол» в армията.

                                                    ***

 

И понеже днес е Никулден, честито ! Бдителни наши източници са забелязали, че в дните на повишенията  преди празника морски шофьори са разнасяли по кабинетите в МО торби пълни с риба. Разбира се, само на свои и важни хора в сградата на „Дякон Игнатий” Това е  отплатата на комодорите и адмиралите за  Никулден. Някой съмнява ли се , че  Свети Николай Миркилийски  Чудотворец е на тяхна страна ? И не само той....

Поне на този етап шараните по върха на пирамидадата , а и в цялата армия, май са в пъти повече от паламудите....