Празникът на пета бригада преминава без гости от МО и щаба на отбраната

03.12.2011 г. Празникът на пета бригада преминава без гости от МО и щаба на отбраната

Красен Неврокопски

Утре,  4 декември, е празникът на пета шипченска бригада. Тя е наследник на сформираната с Указ на Президиума на Народното събрание № 25/04.12.1947 г. Първа танкова дивизия. Преди време  бе дислоцирана в Казанлък, откъдето се премести в Плевен.

Честванията за празника започнаха още в края на ноември с турнири по футбол и шах и състезание по теглене на Зил-131. Състоя се  благотворителен  концерт на самодейни състави, събраните средства от който ще отидат за подпомагане на деца на загинали военнослужещи.

Миналия четвъртък, на строевия плац на на военното формирование, слово и поздравление по случай празника на бригадата произнасят командирът на военното формирование бригаден генерал Валентин Буров и кметът на община Плевен доц. д-р Димитър Стойков. Прочетени са заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители постигнали високи резултати в ежедневната служебна дейност, както и поздравителният адрес на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. След тържеството военнослужещите и цивилните служители от военното формирование участват  в  похода до  «Кайлъка».

Празникът на шипченци ще продължи утре с изпълнения на  представителния духов оркестър на Сухопътните войски и самодейни състави от военното формирование в центъра на Плевен.

Празникът  на  бригадата не бе уважен от нито един представител на министерството на отбраната и  щаба на отбраната.

През следващата година предстои съкращаване на част от формированията на съединението. Ликвидира се механизирания батальон във Враца. В Плевен остава само един батальон. На командира на бригадата, бригаден генерал Валентин Буров, ще се търси място в  СВ или СКС при евентуални размествания по горните етажи на армията. Много добри командири от гарнизоните на пета шипченска  ще преминат в резерва.