Делото на генерал-майор Иван Бантутов не е забравено

29.11.2011 г. Делото на генерал-майор Иван Бантутов не е забравено

 Спирдон Спирдонов

Районната организация на СОСЗР в столичния квартал „Младост”, клуб „КСВ” и офицери и сержанти от системата на ПВО на Сухопътни войски организираха специално тържество, за да припомнят живота и делото на генерал-майор к.в.н. Иван Бантутов. Поводът бе 80-годишнината от рождението на бившия командващ на ПВО на Сухопътните войски и 15 години от неговата смърт. Проявата бе в клуб „Армеец” на СОСЗР. Сред участниците бе и министърът на отбраната Аню Ангелов, който е работил доста години с генерала и приема от него високата длъжност.

Той беше човек с широка душа, отличен професионалист с висока ерудиция, подчерта генерал-лейтенант от запаса Хреисто Христов, председател на клуб „КСВ”. И припомни, че по негово време ПВО на Сухопътни войски е била превъоръжена с модерните зенитно-ракетни комплекси, като „Круг”, „Куб” и „Оса”. За забележителния професионален път на генерала от курсант в Шуменското военно училище до командващ говори генерал-майор от резерва Илия Станков. От 1974 г. се познаваме с генерал Бантутов, дълги години работих с него, като подчинен и винаги съм чувствал благотворното му влияние,  посочи министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов.

Специално за тържеството под ръководството на председателя на Общинския съвет на СОСЗР в Дупница полковник от запаса Иван Шопов дойде група от родното село на генерал Бантутов Яхиново. Подчертано бе, че тамошното дружество на съюза носи името на генерала. Освен приветствие полковник Шопов предостави на клуб „Армеец” набор от книги за героичното минало и настоящето на Дупнишкия край. Дарението е от първото военно читалище, което е ригистрирано в Дупница.

Съпругата на генерал Бантутов д-р Ирина Бантутова благодари за вниманието към паметта на нейния съпруг. Сред участниците в проявата бяха генералите от запаса Христо Добрев, Златан Стойков, Петко Прокопиев, Стоян Топалов, Люцкан Люцканов, Георги Кендеров, Методи Гелев и др.  

На снимката: Съпругата на генерал Бантутов д-р Ирина Бантутова благодари на министъра на отбраната Аню Ангелов и на организаторите за великолепиня начин, по който пазят спомена за нейния съпруг.

Снимка Димитър Бебенов

Четете www.otbrana.alle.bg