НВУ чества официалния си празник

24.11.2011 г. НВУ чества официалния си празник

 Навършват се 133 години от началото на  военно-образователната система у нас

Светослав Стефанов

С военна церемония на Ритуалния плац на НВУ "В. Левски" в петък ще започне отбелязването на 26 ноември - официалният празник на военния университет. На тази дата през 1878 г. в София тържествено е открито и осветено първото военно училище у нас. С църковен и военен ритуал в храма "Св. Седмочисленици" на НВУ ще бъде положена пръст донесена от десет военни гробища в България и Македония.

По повод 133-годишната от началото на военно-образователната ни система в Дома на културата на военния вуз ще се проведе

тържествено събрание,

което ще бъде открито със слово на началника на НВУ бригаден генерал Цветан Харизанов. Той ще връчи и златен медал на първенеца на Випуск 2011 лейтенант Цветан Евтимов. Младият офицер се дипломира по специалността "Организация и управление на комуникационните и информационни системи в тактическите подразделения" с пълно отличие за целия курс на обучение и от държавните изпити, което е прецедент в университета за последните 20 години.

Грамота "Maxima cum laude" ще бъде връчена на преподаватели от НВУ, които през последната година са получили образователно-научна степен "доктор", научна степен "доктор на науките" и са заели академични длъжности "доцент" и "професор".

За пръв път ще бъде връчена и наградата "Почетен професор на годината".

С решение на Академичния съвет тя се присъжда на проф. д-р Севдалина Димитрова, ръководител на катедра "Стопанско управление и логистично осигуряване" във факултет "Общовойскови" на НВУ.

Ще се присъди и почетното звание "Доктор хонорис кауза"

на проф. дтн Борис Ангелов от катедра "Инженерно осигуряване" на факултет "Общовойскови" на университета. Проф. Ангелов ще получи огърлица и грамота за принос в образованието, изследователска дейност в сферата на техническите науки и значима обществена дейност. Той е автор е на 121 научни публикации, пет учебника и е носител на наградата "Велико Търново" за 2009 г. Член на Съюза на учените в България и на Специализирания научен съвет по военно-инженерни науки при Висшата атестационна комисия на Министерски съвет.

В рамките на празника ще бъде връчена дипломата на Цветослава Врайкова от специалност "Национална и регионална сигурност", която е

първенец на студентския Випуск 2011.

Останалите студенти, обучаващи се по граждански специалности в НВУ, ще получат тържествено своите дипломи в навечерието на Студентския празник - 8 декември.

Ще бъде представена и

новата книгата на академик Георги Марков "Балканизацията. Геополитическо явление в конфликтознанието".

В първи учебен корпус на НВУ "В. Левски" ще бъде открит кабинет по немски език, изцяло обновен и оборудван с дарение от Посолството на Германия у нас.

На снимката: Бригаден генерал Цветан Харизанов