Синдикати и легия в МО пак заплашват с дървена сабя

23.11.2011 г. Синдикати и легия в МО пак заплашват с дървена сабя

Красен Неврокопски

И този път гласът на синдикалисти и легисти ще е глас в Сахара !

 

Видяла жабата /военните служители/, че подковават вола /полицаите/ и тя си вдигнала крака. Май така бе поговорката. Та думата  е за  ръководителите на синдикат „Отбрана” в МО и на легия „ Раковски”, които  щели да протестират за решаване на проблемите в сектор  сигурност заедно с полицаите. Едва ли има човек с униформа и около нея , който да вярва на това поредно размахване на пръста. . Дървят се като юноша на порно, но след министерски увещания и совалки свалят позорно и меко  гарда. И това не е за първи път.

Помните ли, че почти същите закани за стачка и протести председателят на синдикат „Отбрана” в МО Тодор Воденов сипеше и преди време, кагото бяха уволнени доста  цивилни служители от ведомството. После се покри в миша дупка , където чакаше вятърът на реформите да затихне. От дъжд на вятър се показваше във „Фокус” и посъскаше напосоки. В същото време, на срещи с ръководството на МО , същият този г-н Воденов и приближените му, успяваха да извоюват някакви привилегии за себе си и продължаха  да гризкат  армейското сиренце. Сега пак ще е така. След срещата с Аню Ангелов в петък двете страни ще си стиснат ръцете, а тези от цивилните служители, които отскоро са уволнени или предстоят да бъдат ритнати ще духат, че ще издухат супата от канчето. И в съда синдикатите няма да им помогнат. Знаем го от опита на уволнени  колеги.

Като кокал в празна тенджера, ще е и дрънкането  от напъните на легия „Раковски”. От патриотичната и демократична офицерска организация в началото на прехода, като че ли не е останал и косъм. Председателят майор Иван Милов казал, че ще изчакат внасянето на поправките в бюджетните и социалните закони в Народното събрание на второ четене, преди да вземат решение. Легистите знаят, че нямат право на протест, но били изобретателни и щели да намерят начин да изразят протеста си. Фантазьори !...

Министърът на отбраната само преди дни дори не е познавал Иван Милов. В самата легия „Раковски” членуват шепа офицери, които явно не са спартанци. Защо мълчат за  десетките полковници от резерва, които продължават да вземат и пенсии и заплати от армията, а в същото време се уволняват млади офицери ? Защо са глухи и неми за неправомерните и връзкарски назначения в дирекции, щабове и структури, завлекли  в кадровото блато млади и перспективни офицери  ? И този път гласът на легистите, ще е глас в Сахара. Дано ме опровергаят!

Преди години един министър на отбраната искаше на своя глава да закрие легия „Раковски”.. Пак преди време друг министър дръзна  да зачеркне синдикатите в армията.. Май са били прави. В този си вид, членска маса ,позиции, кауза  и ръководители те нямат нито настояще, нито бъдеще. От дървенаната им сабя никой не се страхува. Министърът просто ще им побае и ще се подиграе с тях. А синдикати и легия ще продължат да кютат в очаквателния район на безвремието и забравата.