В МО взеха решение за преминаване в резерва на бригаден генерал Валентин Цанков

22.11.2011 г. В МО взеха решение за преминаване в резерва на бригаден генерал Валентин Цанков

Красен Неврокопски

 

Ето какво ни пише наш читател : „Здравейте  Отбранка, какво става  с двамата генерали-сътрудници на ДС, които Аню Ангелов прибра от чужбина- бригаден генерал Валентин Цанков от Вашингтон и генерал-майор Володя Цветанов от Киев.»

 

Досега те получаваха заплати като генерали, попаднали в член от Закона за отбраната и въоръжените сили по решение на министъра на отбраната, това ни информираха източници от Министерството на отбраната. 

Но е важно да се знае, каква е причината  никой да  не поиска  и иска отговорност от министър Ангелов защо изобщо ги номинира лично и ги изпрати като военни аташета в тези две важни държави. Да, лично А.А.  ги определи и ги изпрати. Дори случаят с Цанков е  безпрецедентен, защото генералът през 2010 г. се намираше в разпореждане за пенсиониране и му оставаха броени месеци служба, когато Аню Ангелов  го активира, т.е. взе го обратно на действителна военна служба и даже  го изпрати във Вашингтон. Очевидно го толерира, което  навежда на мислълта, че най-вероятно са от едно котило.

Тези дни ръководството на МО е взело решение да изпрати генерал Валентин Цанков в резерва, допълват честни кадровици.

 

Иде реч и  за  генерал- майор Володя Цветанов? Никой шеф на инспектората не е бил сменян толкова бързо и то не за да го махнат, а за да го изпратят на по-добро място ( припомняме - на брутна месечна заплата в левове плюс около  4000 евро  на месец командировъчни, плюс служебен автомобил и служебно жилище). И нека някой да  опонира, че сегашният военен министър  мрази генерал  Цветанов и го е махнал от инспектората заради брат му Румен  Петков /знаем кой е /. И защо да го маха от инспектората, когато самият Ники Младенов го назначи? Т.е., генерал Володя Цветанов  стана шеф на инспектората по време, когато Аню е бил заместник-министър. Каква ще е съдбата му сега  почти е ясно. И той скоро ще сложи мека шапка.

Има и други кадрови прогнози. Очаква се  бригаден генерал Динчо Карамунчев да си дойде от Украйна, да стане генерал-майор и да  оглави инспектората на МО. Какво очква бригадните генерали Вангелов и Крум Александров, както и за някои други генерало-адмиралски въртележки, очаквайте в близко бъдеще.

 

                                                    *****
Генерал-майор Володя Цветанов е брат на бившия вътрешен министър от БСП Румен Петков.  Службта му преминава във ВВС. През последните 10 г. той направи кариера от шеф на логистикага във ВВС до главен инспектор на МО и военен аташе в Киев.

Бригаден генерал Валентин Цанков се размина с поста на военен аташе в САЩ. Преди това бе военен аташе в Лондон, а в периода 2002-2004 г. ръководи  дирекция в МО.

Бригаден генерал Цанков е щатен военен разузнавач, назначен на служба през 1982 г.

 

Бележка на редактора: Неврокоп е старото име на Гоце Делчев