За съкращенията и бонусите в армията, за питанките в бюджета и финтовете на юпито Дянков

21.11.2011 г. За съкращенията и бонусите в армията, за питанките в бюджета и финтовете на юпито Дянков

Красен Неврокопски

В петък министърът на отбраната  Аню Ангелов отговари в парламента  на въпрос по отмяната на  заповедта си за бонусите на военнослужещите. Дали беше убедителен или си призна, че не са се съобразили с него ....., ще решат десетките хиляди излъгани военнослужещи, цивилни служители и техните семейства.

По-интересно е какво  посочи  военният министър за умишлените съкращения на армията:  „Икономията от фонд работна заплата се реализира по следния начин: от една страна, от 1 юли 2011 г. числеността на администрацията на МО бе намалена с 184 щатни бройки, а структурите на пряко мое подчинение - с 525 щатни бройки. Общо през 2010 и 2011 г. администрацията на МО бе намалена с 50% - от 1432 на 796 щатни длъжности ..... Ето така се получи тази икономия”.

Става ясно, че  министърът и подчиненото му ръководство  за две години са съкратили щата на МО (заедно с бившия Щаб на отбраната) от 1432 на 796 щатни бройки. Т.е. 636 души са били съкратени за нула време, което е ни повече ни по малко от 44,41%. Очевидно е, че от 10 години насам по темп на съкращаване  на Българската войска, този екип на министерството е пълен отличник. Или поне би трябвало Симеон Дянков да му пише „пълно шестица”. Да, да – ама не!

На 16 октомври от правителствената пресслужба съобщиха, че МО има спестени от заплати  16.5 млн. лева, а в графата "други" икономии има спестени още 12.7 млн. лева!  Т.е. министърът на отбраната не е съкратил тези 44% от администрацията си поради липса на пари. Нито е съкратил тези 184 щатни бройки в МО от 1 юли т.г. поради липса на пари. Излиза, че Дянков няма пръст в тези съкращения. Излиза дори, че Дянков му е дал достатъчно бюджет за 2011 г.! Излиза също, че финансистите на МО са направо магьосници, щом могат с бюджет от 1,3% от БВП, който би трябвало да им стигне само за 9 месеца за заплати и издръжка, да реализират почти 30 млн. лева икономии! Невероятно!

Спонтанно възникват следните въпроси: Какво тогава е накарало Аню да изхвърли толкова народ на улицата? Кое го е накарало да намали капацитета на работа на администрацията си с 44%? Не си мислете, че останалите 800 души в момента вършат работа за 1400 души! Това просто не може да бъде истина. Защо, след като е имал пари, военният министър не ги е дал за модернизация на БА? Защо не ги е похарчил за оборудване на батальонната бойна група, например, която обеща на НАТО?  Приемаме на редакционната ни електронна поща всякакви мнения и отговори на горните въпроси, като най-правдоподобните ще бъдат публикувани.

Както казахме по-горе, леденото сърце на Дянков изобщо не трепна от генералската изпълнителност на военния министър. И не му каза „браво”. Напротив, мирисът на „свободни” пари в МО накара Дянков, както чакал надушва плячката си от километри, да се нахвърли върху тях и да ги вземе. Все-пак това са 29 милиона! И той „изработи” министъра на отбраната гениално, точно както едно юпи може без никакъв проблем да надвие  човек на зряла възраст от старата генерация и да го направи без свян  за смях пред целокупния български народ и пред 30 хиляди военнослужещи. И го направи след изборите, да не вземе да намали гласовете за Гражданите за европейско развитие на България.

Ето каква е  гениалната схема на Дянков. Първо, намалява бюджета на МО за 2012 г. с 10 млн. лв. спрямо тази година с ясното съзнание, че няма как минисктърът на отбраната да може да си плати вересиите на Юрокоптер, както подобава на един демократичен министър в нормална съюзническа на Франция държава. И понеже няма как бат Бойко Борисов да се изпъчи пред президента Саркози и да му каже „Абе виж, Сарко, аз няма да ти платя хеликоптерите, защото не съм ги поръчал аз, а някакъв министър от друго правителство”, Дянков съвсем далновидно залага 42млн. евро за плащане от фискалния резерв през 2012 г.. Да, да, Дянков обеща – ама не, не ги даде! И така с един куршум удари два заяка. Първо, за пред хората излезе, че правителството намалява разходите в сектор „Сигурност” за сметка на образованието, което с тези 41 млн. повече обаче, си беше чисто увеличаване. И после същите  милиони си ги взе обратно от вече намаления бюджет на Министерството на отбраната. И излезе, че Дянков не само отряза икономиите от фонд работна заплата на МО, но и му прехвърли плащанията по модернизацията, но без да му даде достатъчно бюджет.

Военният министър каза в петък и друго, още по интересно. „На 31 октомври МС прие проект на Закон за държавния бюджет за 2012 г. От него стана известен и фактът, че освен заложеното намаление на бюджета с 10 млн. лв., изтеглянето на последната сума от 41 млн. евро  няма да бъде покрито от фискалния резерв, ..... а ще бъде за сметка на бюджета на МО. Така общото намаление на бюджета на министерството през 2012 г. се очертаваше да нарасне на 92 млн. лв. Това постави мен и колегите ми от Съвета по отбрана пред изключително тежка дилема...”.

Не, драги читатели, не са интересни горните числа. За тях вече говорихме надълго и нашироко. Най-важна е фразата „От него стана известен фактът .....”. В тази фраза военният министър без да иска е закодирал свое послание към всички разочаровани военнослужещи, че Закона за държавния бюджет за 2012 г. е бил изготвен и внесен в МС без военния министър и някой от заместниците му  дори да го е виждал! На министъра на отбраната му било станало известно същия ден!

 Разбирате ли,  докъде са стигнали нещата в тази държава?! Само един човек, еднолично, да решава съдбата на държавата и на всички министерства, нищо че се казва Симеон Дянков!