Я, България имала и военен министър

18.11.2011 г. Я, България имала и военен министър

Я, България имала и министър на отбраната!

Красен Гоцеделчевски

Дянков гради авторитета си и на гърба на военните ! Няма как една държава да росъществува ако в нея не се спазват законите и няма адекватни отбранителни способности

Трябва да бъдем честни и обективни. През последните няколко дни военният министър Аню Ангелов действа по-адекватно. След като се остави на няколко пъти Симеон Дянков да му се качи на главата, в  два случ„ая му се и опъна. Очевидно е, че на Аню му писна да го изкарват най-кротък, че и най-глупав от всички министри. Омръзна му ролята на послушен и дисциплиниран войник в състава на Министерския съвет. И се опъна.Защити полагащата се по закон компенсация при пенсиониране на военнослужещите и решително отказа МО да се превърне в брокер на борсата за зърно, лекарства и какво ли не за мобилизационни нужди за 7,5 милиона българи. То не можеше да е и друго. Но има и трето. Няколко пъти се извини на военнослужещите за гафа с неполучените бонуси. Е, извинения нито джоб, нито чаша пълнят. Но пак е нещо. Макар че в други държави , при такива гафове, министрите правят друго.

В Театъра на армията министър Ангелов каза, че трудно се стига до компромис с министерство като финансовото. Още по-трудное, според нас, с такъв министър като Дянков. Но пък ѝню за това е военен министър, да се бори с такива като него, да отстоява армейските приоритети и заслуги.

Защото Дянков гради авторитета си на гърба на всички други министри в Правителството, в това число и на военното. Постоянно парадира, че той е спасителят на нацията в момент на криза, а в същото време обрича на бавна смърт останалите министерства и държавни институции. И го прави съвсем безогледно и безотговорно. Той е причината да фалира БАН, поиска да се закрие една от най-важните агенции в държавата – тази за военновременните запаси и държавен резерв, да се изхвърлят на улицата десетки хиляди държавни служители, в т.ч. и много военнослужещи. Опита се да посегне и на полагащата им от 40 години насам компенсация за положена първа категория труд. Никой не е в състояние да изброи десетките глупости, които той сътвори през последните две години. Далече надмина детето-вундеркинд и незаменимия Ники Василев от предишното Правителство, въпреки, че имат общо помежду си и това е американската „закваска”.  

Не, не е виновна Америка, където той е учил и работил. Тя си е на мястото и е създала безупречно кадърни и знаещи сенатори, държавни секретари и секретари на департаменти. Причината е, че Симеон Дянков изобщо не е разбрал какво значи да си истински капиталист, каквито са всички американци, т.е. как да управляваш държавните дела като свой бизнес. Обратно, той дори показва сталински маниер и методи на работа. Девизът му е „Който не е съгласен с мен, да си ходи” (защото няма как да се разстреля). 

 

Няма да изброяваме разликите между Дянков и всеки един американски политик или държавник, защото е по-лесно обратното. Просто можем да кажем, че няма нищо общо с тях! Толкова много няма нищо общо, колкото няма прилики и между президента Барак Обама и Бойко Борисов.  И от тук произтичат всички беди за целокупния български народ. От това, че Бойко Борисов няма никаква идея къде е истината и как трябва да бъдат нещата в една нормална демократична държава. Нищо, че е прелитал няколко пъти през океана, и нищо, че американският посланик го поучава постоянно. Това не се учи за 2-3 дена, а за цял живот. Това е причината ББ да се предоверява на Дянков и да си мисли, че той е винаги прав. Дянков успя да го убеди, че е финансов гуру и ако не е той, България отдавна да е станала като Гърция. И забравиха, че България се състои предимно от хора, живи хора, а не цифри в тефтерчето на Дянков. ББ не разбра, че няма как да се спаси България, ако се съсипе бизнеса и ако българският народ мизерства. И няма как една държава да просъществува, ако в нея няма ред, не се спазват законите и няма адекватни отбранителни способности. Дянков сведе държавата до една сграда – тази на БНБ, и до една виртуална хазна с някакви милиарди левове в нея. Даже не са и златни. ББ не разбра, че именно бизнесът и работливите като пчелички хорица са тези, които пълнят тази хазна. Не е Европейският съюз, защото нас ни приеха там за член само защото им трябваха нови пазари за техните стоки. ББ не разбра, че науката е мултипликатор за бизнеса. Не разбра, че няма как една държава да мине за нормална, когато има най-ниската раждаемост, най-голямата смъртност от инфаркти, най-ниските доходи и БВП на глава от населението, най-малките разходи за издръжката на един войник и много други най-най. Готови сме цялата държава да влезем в книгата на Гинес.

 Ясно е, че в лизко бъдеще нищо няма да се случи и керванът ще продължи да си върви. Но поне „кучетата се разлаяха”. Макар и тихо. Поне българските военнослужещи видяха, че все-пак имат военен министър.