Да „осребряваме” членството си в НАТО?

17.11.2011 г. Да  „осребряваме” членството си в НАТО?

 Станко Станков

Въпиюща некомпетентност блика от статията на „журналиста” Максим Мартинов в статията, публикувана във вестник „Новинар” на 16 ноември т.г., озаглавена „Ще осребрим ли членството си в НАТО?” Толкова въпиюща, че звучи просто наивно, като „Малкият коментар” в новинарската емисия на БТВ! Или като в „По-по-най” на бате Енчо, където на въпроса „Какъв ще станеш като пораснеш?”, едно хлапе отговори „Гостенин”! За мен в толкова уважаван вестник, като „Новинар”, такъв журналист би трябвало да е назначен за гостенин – иначе не мога да си обясня как е „минала” публикацията...

Забележете как започва господинът: „Най-после единствената ни подводница остаря достатъчно, че да бъде пенсионирана.” Звучи, сякаш сън не е спал човекът, за да дочака този момент! А той, всъщност сигурно е чул, че имаме подводници, когато стана дума за извеждането им от състава на ВМС. Иначе как да си обясним категоричното му твърдение, че именно на първи ноември „Слава” е достатъчно остаряла? Позволявам си да посъветвам главния редактор да попита Мартинов знае ли какъв е експлоатационният срок на една подводница, да кажем в НАТО?

Апропо, връщам се на заглавието. Толкова ли нямаше някой, който да сложи думата „осребрим” в кавички? А то така написано зачислява алианса към пазарните структури, че и на корупция намирисва – дай парата и си член! Иначе България отдавна „осребри” членството си – още в Кербала... Вечна им памет на момчетата! А на техните близки – поклон и съпричастност!

По история – двойка, Мартинов! Причина за възникване на теорията и практиката на подводната война през Първата световна война, както и за развитието и  от гросадмирал Дьониц през Втората, е блокадата на Германия по море! Действията на немските подводници са контраблокадни! Ако имате атлас за четвърти клас – погледнете кого е по-лесно да блокираш по море – Англия, или Германия!

За пръв път в теорията на войната се постулира правилото – ...тя (войната) може да се загуби от наличието на прекалено много оръжие.”  Клаузевиц, Махан, и сие ряпа да ядат! „В торбата!” А Мартинов незабавно да бъде признат за „Доктор на военните науки”, със звание „професор”! Най-малко! Че и „Член кореспондент”! То и без това в България говедата ги броят „на глава”, а учените – „на член”!

Рейгън победи в Студената война чрез мощно развихряне на въоръжаването, което предизвика адекватна реакция от страна на бившия СССР, наистина непосилна за икономиката му – това е фактът.

Твърдението, че Студената война е започнала през Втората световна е втора двойка. Работата отива към „Слаб (0)” дори. Имаше даскал в Морската гимназия – Левашки, който пишеше така в бележниците – за сведение на родителя. Като прибавим и твърдението, че Япония сама спряла да отделя пари за въоръжение след войната, нещата си клонят към нула...

Господин Мартинов, хубаво е да знаете, че в България никога не е имало специални класове за подготовка на курсанти – подводничари, нито пък нарочни преподаватели за тях. Защото утре –в други ден, като си купим подводница, току-виж сте тръгнали да създавате такива – нали сте спец!

По предложението на Мартинов за  „... тайна полиция, която да лови корупцията в явната (полиция)”, оставям коментара на колегите от МВР. Нали те са обявени за корумпирани? Да се спасяват сами. Като във вица, дето като попитали радио „Ереван” какво да  правим, ако тигър нападне тъща ни, радиото отговорило: „Сам я нападнал – сам да се спасява!”

И накрая, хайде да не обяснявате точно Вие на читателя, какво е това подводница, дали тя може да действа в Индийския океан, какви бази и съоръжения са и необходими, и прочие, защото хабер си нямате от тези работи! Личи Ви, че сте лаик, осребрявайте нещо друго, да кажем, Вашето членство в журналистическата гилдия

·        Авторът не ангажира институциите, в които работи и членува с личното си мнение.

На снимката: Авторът на коментара Станко Станков