Военни и полицаи вече са в Параграф 22

17.11.2011 г. Военни и полицаи вече са в Параграф 22

 Управляващите ги направиха разногледи с хрумванията си.

Спирдон Спирдонов (www.argumenti-bg.com)

Българските военни и полицаите вече гордо могат да заявят, че трайно са се установили в Параграф 22. От една страна правителството ги вкара в ситуация без изход, от друга им дава две възможности – да се пенсионират сега или да се молят през следващите две години да не попаднат в списъците на съкращенията, каквито, особено за армията, се очакват. Ако устискат, т.е. се разминат с лошата страна на реформата, от 1 януари 2014 година ще получават всеки месец пълния размер на пенсията си. От тогава новоотпуснатите пенсии няма да имат таван. Поне засега е така. И при двата случая има риск. Вторият като че ли, колкото и да е по-примамлив, е по-опасен. Сега имат право да получат до 20 заплати обезщетение при уволнение. През 2014-а тази радост може да не се случва или да бъде половин радост.

В момента с предложените промени в Кодекса за социално осигуряване и увеличаването на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия на военните и полицаите, управляващите целят единствено спасяването на Националния осигурителен институт (НОИ). Както сполучливо се изрази народният представител Хасан Адемов при обсъждането на проекта на Закон за бюджета на ДОО в парламентарната Комисия по труда и социалната политика,

по този начин проблемът на НОИ не се решава,

а само се отлага с две години. Институтът няма да плаща пенсии на тези, които трябваше да ги получат следващата година или през 2013-та. Две години глътка въздух, а после? Идеята на Адемов, която има и други почитатели, включително и от работодателските организации, е военните и полицаите да си плащат личните осигурителни вноски. Но забележете, след като им се вдигнат със съответния размер заплатите, за да не спонсорират НОИ от джоба си. Симеон Дянков обаче мълчи по този въпрос.

На заседанието на комисията имаше 27 поканени гости от различни институции, синдикати и неправителствени организации. Сериозно беше присъствието и от МВР. Министерството на отбраната (МО) и Българската армия явно се бяха примирили с предложенията и техни представители не участваха в дискусията. Във вътрешното министерство обаче

има тревога и хората не я крият

Според Валентин Попов, председател на Синдикалната организация на служителите в МВР, в момента във вътрешно министерство има 7336 държавни служители, придобили право на пенсия при 25 години осигурителен стаж. Той смята, че вдигането на това изискване с две години е в състояние да накара тези хора, в рамките на месец или два, да подадат заявленията си за напускане. И пита депутатите, защитавайки както хората си, така и самото ведомство: „При поддържане на недокомплект между 9 и 10 хиляди в МВР! И общ списъчен състав на МВР под 50 000! Предлагам ви да помислите каква дупка би отворило това в системата за сигурност и в орган, който е задължен да осигурява обществения ред и сигурността на гражданите.”
От обсъждането в комисията възниква един много важен въпрос.

Защо правителството прилага административен подход, т.е. натиск,

за да задържи хората в МО и МВР? Защо не създаде условия самите служители по свое желание да продължават да работят, дори и да са придобили право на пенсия? За това не е необходимво само увеличаване на възнагражденията или на други социални придобивки. Достатъчно е да има стабилност. Каквато за съжаление управляващите не създават, така губят доверие и се налага да решават проблемите със силови подходи. Ще се позова отново на думите на Валентин Попов: „С несигурността, която започваме да изпитваме, по-скоро ние ще бъдем мотивирани да напускаме системата веднага, когато можем да се пенсионираме, преди да се е случила още някоя подобна мярка!” В политиката си управляващите стигнаха до там, че отменят решения, които още не са влезли в сила. Преди няколко месеца те промениха кодекса и определиха, че от 1 януари 2012-а необходимият осигурителен стаж за пенсиониране на военните и полицаите ще се увеличава всяка година с по четири месеца, докато стигне 28 години. Нормално е всеки да се настрои на този режим и да си прави сметката колко още да служи. Сега същите решават друго. От началото на следващата година стажът скача от 25 направо на 27 години. За каква стабилност може да се говори и за какво доверие? Не е ли това още един вариант на приказката за лъжливото овчарче?

Запазването на 20-те заплати еднократно обезщетение при уволнение на униформените също не бе продиктувано от грижа за хората

То цели най-вече спасяването на бюджетите на ведомствата. Рапортите за уволнение до края на годината, ако бяха реализирани намеренията на министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов, щяха да доведат именно до източване на парите на МО и МВР. А нарасналият изведнъж голям брой пенсионери – на НОИ. Това призна лично министърът на отбраната Аню Ангелов. Ако бяхме намалили 20-те заплати на 15 от 1 януари 2012 година, вместо да изпишем вежди, щяхме да извадим очи, каза той. И доуточнява „За 2014 г. това би работило, би довело до икономии, но за 2012-а на практика щеше да натовари още повече бюджета.” От тук се прави изводът, че животът на 20-те заплати е най-много още две години.

И остава въпросът „Накъде?” за тези 7 хиляди полицаи и незнайно колко военни. Към НОИ или да чакат 1 януари 2014 година, т.е. падането на тавана на новоотпуснатите пенсии. Ако, разбира сне, все още вярват на приказките и решенията на управляващите.

Текст на снимката: А сега накъде? Към НОИ или...