Ракетчик №1 на България на 90 години и с висока министерска награда

17.11.2011 г. Ракетчик №1 на България на 90 години и с висока министерска награда

 Генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров получи високи отличия, много поздравления и подаръци за своя юбилей.

Спирдон Спирдонов

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров бе удостоен с награден знак „За принос към МО”. Отличието му се дава за големите му заслуги към отбраната на страната, активна военно-патриотична дейност и във връзка с неговата 90-годишнина. То бе връчено от директора на дирекция „Управление на човешките ресурси” полковник от резерва Иван Иванов. Честването бе снощи във ВА „Георги С. Раковски”. Юбилярът бе лично поздравен от вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин. Честването уважиха още генерал-полковник от запаса Христо Добрев, генерал-полковник от запаса Атанас Семерджиев, началникът на академията комодор Димитър Ангелов, народният представител д-р Евгений Желев и десетки генерали и офицери от запаса и резерва – цветът на българските Ракетни войски и артилерия.

Генерал-лейтенант от запаса Тодоров е създател и ръководител на българските Ракетни войски, който преживя и тяхното посичане. Тези лаконични думи са на секретаря на Клуба на ракетчиците и артилеристите от запаса „Олимпий Панов” към СОСЗР полковник от запаса Христо Христов. Той припомни, че генерал Тодоров има 45 години служба в армията, като 15 от тях е командвал Ракетните войски и артилерията, а 10 е бил техен главен инспектор.

Отбелязвайки приносът на генерал Тодоров в антифашистката борба и победите на Българската армия през Втората световна война, вицепрезидентът Ангел Марин, бе категоричен, че неговият учител във военната служба  е пример как се изпълнява дълга към родината. С Вас, обърна се той към юбиляря е свързано раждането, развитието и възхода на Ракетните войски. И днес, и утре на България са нужни хора на честта и дълга, като генерал Тодоров, заяви вицепрезидентът, който също бе командващ Ракетните войски и артилерията.

От Вас сме се учили и ще продължаваме да се учим, посочва в поздравителния си адрес министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов. От своя страна директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” полковник от резерва Иван Иванов, който също е артилерист, подчерта: „Името на генерал Тодоров е символ, който ме е водил през служебния ми път.”

Вашето дело няма да умре, каза в приветствието си полковник Александър Ситников, военен аташе на Руската федерация у нас. Възхищението от постигнатото в живота на генерал Тодоров бе изразено и в поздравление от Украинското посолство. 

Почетен знак на Съюза на ветераните от войните и картина получи юбиляря от председателя на военно-патриотичната организация д-р Тодор Анастасов. Генерал Тодоров е учредител на съюза и член на неговото ръководство. От Вас ще се учат и идните поколения, се посочваше в поздравителния адрес, прочетен от капитан I ранг от запаса Марин Петков, главен секретар на съюза.

Свои незабравими впечатления от съвместната си служба с генерал Тодоров припомни генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, давайки му поздравителния адрес на СОСЗР. Плакетът на Сухопътни войски и поздравителен адрес от командира генерал-майор Стефан Василев бе връчен от началника на артилерията на войските полковник Веселин Георгиев. Много знае и много помага, бяха думите на генерал-лейтенант от запаса Симеон Петковски, чието приветствие бе от името на Столичния съвет на СОСЗР. Плакетът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ, който е наследник на артилерийското училище, бе връчен от полковник доцент Иван Панчев. Специално, за да поднесе своите приветствия, бе дошъл председателят на БСП в столичния район „Оборище” Валентин Иванов. Командирът на 4 артилерийски полк в Асеновград полковник д-р Валери Точилов бе изпратил поздравителен адрес.

Генерал Тодоров е духовен баща на всички генерали и офицери от Ракетните войски и артилерията. Това каза председателят на клуб „Олимпий Панов” генерал-майор от резерва Вълчо Фотев. Самият генерал Тодоров е почетен председател на този клуб, който заедно със Съюза на ветераните от войните бе организатор на честването. За това генерал Тодоров благодари на неговия председател и на полковниците Христо Христов, Димитър Атанасов и  Стоян Стоянов, както и на началника на академията комодор Димитър Ангелов за неговото любезно домакинство.

На снимката: Директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” полковник от резерва Иван Иванов връчва на генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров наградния знак „За принос към МО”.

Снимка Димитър Бебенов