Медии: Ще осребрим ли членството си в НАТО !?

16.11.2011 г. Медии: Ще осребрим ли членството си в НАТО !?

 

Максим Мартинов, в."Новинар"


Най-после единствената ни подводница остаря достатъчно, че да бъде пенсионирана. Това е добра новина, защото с нейното изпращане в музея България закрива подводния си флот. Това означава, че не само ще спестим разноските за заплати и поддръжка на „Слава”, но и защото вече няма причина да издържаме курсанти, които се готвят за подводничари, преподаватели, които преподават подводничарско дело, и съоръжения, които поддържат подводни лодки. За съжаление чухме и друго. След няколко години се очаквало да имаме нова подводница. Ако се излъжем да я купим, ще загубим не само от цената, която ще платим. Ще трябва отново да издържаме всички гореизброени курсанти, преподаватели, техници и съоръжения.

Нека обясня какво имам предвид. Навремето Наполеон е казал: Който не издържа своя войска, ще издържа чужда. Това е крилата мисъл: хем кратка, хем мъдра. Но като я цитираме, трябва да помним и друго. Наполеон е автор на много мъдри изречения, но не е управлявал мъдро собствената си страна. След него Франция е унизена, съсипана стопански, а няколко поколения мъже са погубени. Резултатът от блестящите победи е лош. Толкова лош, че Наполеон набира във войската млади момчета като Хитлер през Втората световна война.

Една война може да се загуби не само от липса на оръжие. Колкото и абсурдно да звучи, тя може да се загуби от наличието на прекалено много оръжие. Съветският съюз не проигра Студената война, защото имаше малко подводници, изтребители, ракети и танкове, а напротив – защото имаше прекалено много. Толкова много, че страната бе изтощена да строи и поддържа цялото това оръжие. Великата империя рухна не военно, а стопански.

Япония пък се разви не докато строеше самолетоносачи, а когато спря да отделя пари за въоръжение след войната. През по-голямата част от историята си САЩ изобщо не са имали въоръжени сили. Създавали са ги за поредната война и после са ги разпускали. Постоянна армия имат едва от Втората световна война, защото тогава започна Студената война. И вижте докъде я докараха! Тази богата страна днес има непосилен бюджетен дефицит.

Трябва също да помним що за оръжие е подводницата. Тя не служи за предотвратяване на контрабанда. С нищо не помага и при охраната на границите на ЕС. А тъкмо това са проблемите ни. Подводницата е нужна в два съвсем други случая: когато извършваме морска блокада на чужда страна, или когато нашият флот воюва с флота на чужда държава. Така Германия на два пъти през ХХ век извърши морска блокада на Англия, макар че последната имаше по-силен военен флот. САЩ спечелиха леко войната с Япония, понеже я задушиха стопански с потапянето на нейните търговски кораби. Ако накрая Япония нямаше нито гориво, нито метал, а нейните гарнизони из Тихия океан измираха от глад, то беше благодарение на американските подводни лодки. Като помним всичко това, нека вземем картата на Черно море и се запитаме кого ще уморим от глад с морска блокада! Всички страни, които имат излаз на него, могат да бъдат снабдявани по суша. А с кого се готвим да воюваме? С Турция или с Русия? Защото колкото и дизелови подводници да купим, те няма да променят съотношението на силите с ядрения флот на Русия например.

Не случайно говоря само за Черно море. Подводниците имат нужда от бази. Ако нямаме такива в Индийския океан, е съмнително, че нашият подводен флот може да действа там. Още повече, ако е дизелов. Ако ли пък е ядрен, пак ще имаме нужда от бази, но в добавка ще трябва да подготвим и минимум един милиард във валута. Ще е проблем и да намерим кой да ни продаде такова чудо.

Парите ни ще бъдат изхарчени далеч по-полезно, ако ги използваме за тайна полиция, която да лови корупцията в явната. Голямата заплаха за страната ни не е някоя чужда войска, а собствената ни подкупна администрация. Събитията в Катуница за пореден път ни го припомниха. Същото се отнася и за влизането ни в Шенген, а и за оставането ни в ЕС. От нас се очаква да намалим корупцията, а не да пазаруваме подводници.

Когато цитираме Наполеон, трябва да помним и друго. Тази му мисъл е изказана преди 2 века. Много неща са се променили оттогава. Днес войни се водят по-рядко, а мирът се осигурява не само със сила. Освен това съществува НАТО, чийто член сме. И не ми казвайте, че това членство ни пазело само от държави, които не са членки. Прочете член 5 от Устава на тази организация и ще видите, че под нападение се има предвид не само такова, направено от страна, която не е членка, а изобщо от всяка страна.Време е да осребрим членството си в НАТО! Това означава да си спестим разноски за въоръжение. Всеки спестен лев е спечелен лев. Прибалтийските републики във всичко са по-напред от нас. Те ни изпревариха и във въпросното осребряване. Някои от тях даже закриха военно-въздушните си сили. Защо да ги поддържат, след като други страни в НАТО разполагат с мощни ВВС? Щом съюзът не го изисква от тях, няма смисъл да хабят пари.

Между другото съюзът не го иска и от нас. В тази връзка е време да закрием и военно-въздушните си сили. Не си струва заради няколко МИГ-29 да поддържаме летища, складове, охрана, училища и всякаква бюрокрация. Като последни глупаци обаче ние не само не намаляваме летателните си средства, но и купуваме нови хеликоптери. Няма значение дали последните се водят към ВВС или към Сухопътните сили. Защото и в двата случая данъкоплатецът е все един и същ.


Жалко е за нас, че и тия управляващи, както ония преди тях, не водят събитията, а се остават да бъдат водени от тях. „Слава” бе снета от въоръжение не защото е ненужен разход, а защото остаря безнадеждно.