Не 20, а 27 заплати трябва да получават военнослужещите при уволнение

07.11.2011 г. Не 20, а 27 заплати трябва да получават военнослужещите при уволнение

 Спирдон Спирдонов

Това, че на този етап правителството спаси 20-те заплати, които военнослужещите получават, като еднократно парично обезщетение при напускане на армията, е най-малкото, което можеше да се направи. Едва ли това изстрадано право, трябва да бъде трън в очите на бизнеса, както се получи в последно време и на финансовия министър и част от неговите колеги, какъвто е случаят днес. Депутатите, които имат последната дума по този въпрос, нямат основание да застават срещу военните. Напротив, изпълнителната и законодателната власт са в голям дълг към военнослужещите. Могат да вдигнат глас срещу 20-те заплати, само ако решат да увеличат техния брой. Например на 27.

Логиката на законодателя през 1995 г., когато регламентираше максималния размер на еднократното парично обезщетение на военнослужещите при уволнение бе много проста и в резултат на това разбираема. Той записа, че, за да придобие право на пенсия, независимо от възрастта си, военнослужещият трябва да има 20 години трудов стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили. Така се стигна до формулата 20 години за пенсия са равни на 20 заплати. С уточнението, че повечето служба не означава повече заплати.

След повече от десетилетие законодателят реши, че военнослужещият трябва да бъде в строя повече, за да заслужи пенсията си. Така необходимият осигурителен стаж се вдигна от 20 на 25 години. Максималният брой на заплатите, като еднократно парично обезщетение обаче си остана същият. Преди година се гласува ново увеличение на този осигурителен стаж от 1 януари 2012 г. последователно с по четири месеца, докато се стигне до 28 години. Само толкова обаче. За обезщетнията – нищо!

От няколко дни правителството чрез внесения в парламента проект на Закон за бюджета за ДОО предлага нова промяна в Кодекса за социално осигуряване. Според нея от 1 януари 2012 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право за пенсия на военнослужещите се увеличава от 25 на 27. Нарастване на броя на заплатите на военнослужещите при уволнение обаче не виждаме никъде в предложенията на кабинета „Борисов”. Напротив, дори първоначалният проект на закона влезе в дневния ред на правителственото заседание с текст, който предвиждаше орязване на тези заплати от 20 на 15. Трябваше да скочат министрите на отбраната и вътрешните работи, за да се предотврати този пореден опит за минимизиране на социалните права на военнослужещите. Остана да видим какво ще каже парламентът.

Добре е да се знае, че в сегашния Закон за отбраната и Въоръжените сили има текст, който дава право на народните представители да гласуват повече от 20 заплати. Въоръжените ни сили се намират в ситуация на съкращения, замислени от правителството и реализирани от парламента.

При всички случаи това не е по волята на хилядите военнослужещи, на които предстои да останат без работа в следващите 2-3 години. Намаляването на числения състав на армията става по инициатива на изпълнителната власт и със санкцията на парламента. Нека да бъдат добри да спазват Закона за отбраната и Въоръжените сили. Там е записано така ”При съкращения на числеността на въоръжените сили по решение на Народното събрание обезщетенията, които се изплащат на военнослужещите, се определят с акта за съкращение независимо от дължимите по този закон.” Накратко – съкратените трябва да вземат повече от т. нар. 20 заплати. Този текст съществува повече от 15 години. Много министри, много правителства и много парламенти, включително и днешните, съкращаваха и съкращават армията, но никой не намери смелост да предложи прилагането на тази норма. А числеността на армията пада след гласуване от депутатите.