Боже,опази и новия президент от Аню !

01.11.2011 г. Боже,опази и новия президент от Аню !

Красен Костадинов
Алена Неврокопска
Военният министър вече дава ъкъл на  новия президент да няма съветник по военната сигурност?
 
В едно сутрешно предавне  по национална телевизия водещата зададе сполучлив и труден въпрос на военния министър относно неговите изискванията към един човек. Аню Ангелов отсече с ясно изразена генералска  рязкост:   “..... трябва да бъде диалогичен, да оценява всички мотиви, да използва много по-широко военната експертиза, . . . да се вслушва, да не се стреми да противопоставя хората.... и тезите, които развива . . . и винаги когато дава своето мнение, той трябва да е сигурен, че това мнение съответства на конкретната ситуация. .... при нас се получиха доста големи различия между становищата, визиите на Министерство на отбраната  . .... това според мен не трябва да се допуска. В диалог, в директен диалог може да се постигне това, което се иска.”
 
Нашият въпрос към читателите е: От кого Аню иска да бъде диалогичен и да се вслушва в неговата експертиза? Кой трябва да се съобразява със ситуацията, когато изказва мнението си? Кой не бива да допуска големи различия между становищата и визиите на МО? За кого се отнасят тези личностни качества?
а). За началника на кабинета му
б.) За министър-председателя
в.) За президента и върховния главнокомандващ
г.) За бъдещия нов цивилен съветник в МО
д.) За новия заместник-министър на отбраната
е.) За Главния редактор на вестник “Българска Армия”
 
Отгатнахте ли? Едва ли. Получавате двойка на този тест, драги читатели! Ето верният отговор:
 
Отговори “а”, “г” и “д” отпадат автоматично по метода на изключването, защото  не се е родил човекът, който може да знае повече от Аню по въпросите на отбраната. Тези трите длъжности така или иначе се заемат от безгласни и безлични личности и ще правят каквото той им каже. А Той знае всичко! 
Отговор “б” звучи като научна фантастика. Кой е Аню, че да държи сметка и да поучава министър-председателя си и прекия си началник в кабинета как да се отнася с него. То е ясно, и в уставите го пише – началникът винаги е прав, а отговорът на неговите команди може да е само по воински  “Слушам господин премиер”! Ами какво щеше да е, ако Борисов се беше кандидатирал и избран за президент? Нали тогава щеше да му стане и Върховен главнокомандващ и баш войвода! / той и сега си е такъв и ще бъде / Как да му дава акъл какво да прави? И на кой  щеше да му дойде на ума изобщо да зададе такъв въпрос на министъра на отбраната?
 
Отговор “е”  е поставен  за заблуждение.  
 
Остава верен отговор “в”. Да, военният министър на България има специални претенции към бъдещия президент и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. И му го казва безцеремонно тези дни, два месеца преди да е заел поста си. Да не вземе  да кривне от правия път. И не само това. Още отсега му заявява, че той няма нужда от съветник по въпросите на националната сигурност и отбраната. Не му трябвал, защото имало началник на щаба на отбраната и щеб на отбраната.
 
Абе, г-н министър ! Какво ти става? Ти май от зрялост вече започна да губиш воинските си навици и да забравяш първите три месеца от новобранската си служба. Не помниш ли едни понятия от уставите, като “началник”, “пряк началник”, “ред за приветстване на началника” и т.н. Ако не помниш уставите, прочети поне Конституцията на Република България и ще разбереш, че не ти трябва да имаш претенции към президента и върховен главнокомандващ, а той към тебе! То бива, бива самозабравяне, ама това твоето на нищо не прилича. Защо си мислиш, че Борисов ще застане зад теб, както когато ти джафкаше срещу Първанов? Ами какво ще стане, ако ББ реши безрезервно да подкрепи Плевнелиев?  Кой си ти, че ще даваш акъл на президента какви и колко съветници да има в кабинета си? И не знаеш ли, че във въоръжените сили влизат още един билюк други министерства и служби ? 
Чувстваш се всесилен, защото бат Бойко те остави да правиш каквото си искаш в МО, все едно, че ти е бащиния. То не бяха реформи, съкращения, визии, стратегии, планове, и пак съкращения, обединяване на дирекции, и нови съкращения и така две години поред. Разбираме, че те е яд на сегашния съветник по отбраната на президента Първанов, че не ти игра по свирката при твоите опити за кадрили в генералските назначения и при назначаване на началник на военното разузнаване и т.н. Чудно е и хората се питат, толкова ли нямаш свой доверен генерал или адмирал, който да препоръчаш на президента да му стане съветник или от лакомия предпочиташ да останеш само ти с твоята експертиза? Бил си военен аташе в нормална държава, там как е? Дали държавният глава няма нито един съветник по националната сигурност и отбраната?
 
А ако мислиш, че бъдещият съветник не бива да носи униформа и да е цивилен, кажи го направо. Помним, че тази генералска длъжност с четири звезди в президентството беше създадена специално за един генерал, бивш началник на ГЩ.
Що се отнася до сегашния съветник по военната сигурност на  президента, контраадмирал Николай Николов, то пред него има най-малко няколко пътя. Единият- да стане заместник на началника на отбраната. Другият – да оглави като командир на ВМС. Третият – да бъде изпратен за военен аташе. Четвъртият – да премине в резерва. Най-вероятни са последните два пътя. Може да има и пети... 
 Интересно , какъв  ще бъде отговорът  на новоизбрания президент Росен Плавнелиев, когато журналистите  го попитат: “Господин президенти Върховен главнокомандващ, какви са очакванията Ви от министъра на отбраната, без значение дали се казва Аню Ангелов ?”
Предстои да видим и чуем.
На снимката: Едно здрасти за Аню Ангелов не означава , че сегашният Върховен главнокомандващ Георги Първанов  е  диалогичен и че използва по-широка военна експертиза.