Горещ август за МО

03.08.2011 г. Горещ август за МО

Коментар на Pan.bg

Горещ август предстои за родното Министерство на отбраната. И ако през предните 2 летни месеца нямаше толкова новини около него, сега наведнъж се случиха няколко събития, които ще определят и в частност одобрението към министъра на отбраната Аню Ангелов.
 

За какво иде реч?

След като на 23 юли стана ясно, че МО се провали със собствените реализирани приходи за полугодието (в размер на близо 17,7 млн. лв., което представлява едва 27.29% от годишния план), министърът на отбраната стегна светкавично редиците. И то точно преди августовските отпуски.
За да бъдат наваксани приходите на МО се започна тотална разпродажба на занемарените летища. Стана ясно, че цели 13 отиват на търг през септември и октомври. Бивши военнослужещи с тъга и болка приеха новината, че Мусачево, Малево, Тенево и Бършен вече няма да съществуват като собственост на МО. Най-непрежалими за тях останаха Добрич, Балчик, Узунджово, Доброславци и славното Чешнегирово, които също отиват за продажба.

В Министерството на отбраната вече продадоха бившето военно летище Кондофрей. Купувач е фирмата "Селим-КО”, която трябва да плати на МО 1,25 млн. лв. за имота с площ 378 851 кв. м, включващ 3-километрова писта.
Предвижда се летището да продължи да функционира за самолети на леката авиация.
 

Следващата августовска стъпка на Аню Ангелов бе да обяви за втори пореден път конкурс за продажба на

6 броя бойни хеликоптери Ми-24. Предният конкурс се провали с гръм и трясък след като фирмите-участнички не проявиха интерес и нито една от тях не подаде молба за закупуване на дори и една бройка. Конкурсът обаче е жизненоважен за министъра на отбраната, защото е обещал, че със спечелените пари от продажбата ще бъдат ремонтирани други 6 броя Ми-24 и до края на годината най-накрая българските ВВС ще имат боен хеликоптер.
Припомняме, че все още не е тръгнал и конкурсът за продажба на хеликоптери Ми-17, като тук процедурата е същата – парите ще бъдат вложени в ремонт на други бройки от този тип хеликоптер.

Третата августовска стъпка, по която ще работят служителите на МО е подписване на Рамковото

споразумение за МиГ-29.
Припомняме, че в края на юли приключиха преговорите с РСК МиГ за подготовката на „Рамково споразумение за осигуряване на летателната годност и експлоатацията на самолети МиГ-29”. Очаква се споразумението да бъде подписано в най-скоро време. 

Както pan.bg, Ви информира през юли 2011 г. се проведоха серия от работни срещи между експертни групи от българската и руската страна, както и процедура по съгласуването на споразумението.
Процедурата за откриване на специална обществена поръчка “Сключване на Рамково споразумение за осигуряване на летателната годност и експлоатацията на самолети МиГ-29” бе открита с Решение №16 на Министъра на отбраната от 2 март 2011 г.
Процедурата е най-важна за годината, с оглед на стеклите се събития и непрестанните намеквания на министъра на отбраната, че може би конкурс за нов боен изтребител няма да има, като България ще разчита предимно на МиГ-29.

Четвъртата августовска стъпка е процедурата за осигуряване на експлоатацията на Ан-30

В края на юли министерството на отбраната откри процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Oсигуряване на експлоатацията на самолет Ан-30”. В договора се предвижда изпълнението на услуги по удължаване на общия технически и междуремонтен ресурс на самолета и комплектоващите го изделия, доставка на резервни части, агрегати и консумативи.
И този проект е важен за родните ВВС , защото самолетът участва във важната за страната ни мисия „Открито небе“.

Петата августовска стъпка е връщане и ремонт на вертолет „Бел” 206, борд 04. 

Припомняме, че вертолетът е в Германия, като всеки ден негов престой там включва плащане от българското МО, което хич не е евтино.
Вертолетът бе отдаден с договор на фирма за аерофотографиране. В хода на изпълнението му се появява пукнатина във фюзелажа и вертолетът е изпратен за проверка в Германия. В този момент настъпва спор между фирмата и МО, за това кой трябва да поеме разходите за тази проверка.
Във връзка с пукнатината във фюзелажа на вертолета се предвижда серия от ремонтни дейности, включително и смяна на част от обшивката.

Шестата августовска стъпка, по която ще работят служителите на МО е планът за ремонт на учебно-

бойните Л-39.
През 2007 г. изтече ресурсът по календарен срок за експлоатация на самолетите Л-39 от състава на българските ВВС. Министерството на отбраната планира да извърши ремонти и удължаване на календарния срок на експлоатация на Л-39, системите и оборудването им. За целта се подготвят техническо задание и спецификация. 

Няколко фирми от Чехия, Словакия и Украйна проявяват интерес към участие в този проект. В периода 2009-2010 г. презентации в Министерството на отбраната направиха българската фирма „Йотов и син” ООД и Leteckе opravovne Trencin от Словакия.

Седмата августовска стъпка е облитането на „Пилатус“ PC-12

Очаква се през август т.г. в България да пристигнат инженер и пилот от фирма Pilatus Aircraft Ltd., които ще извършат съответно технически проверки на самолет PC-12 и изпитателен (тест) полет в София. Посещението e в рамките на т. нар. План за възстановяване на самолет PC-12.
Изпълнението на плана трябва да продължи с полет на PC-12 до Швейцария, където ще бъдат извършени тест за проверка на херметичността на кабината и изпълнение на сервизен бюлетин за двигателя. Обучението на българския пилот ще започне през октомври т.г.
Дано в следващите му проекти влизат и ремонт и удължаване ресурса на Су-25, както и ресурс за повече учебни PC-9.
Всички гореописани задачи няма да бъдат реализирани през август, но точно през тези горещи 31 дни ще се реши бъдещето им.

Защо министър Ангелов кара служителите си така усилено да работят през отпускарския месец?

Причините са три – поне частично наваксване на собствените приходи на МО, поне малка част на реализация на обещанията дадени в началото на годината (за МиГ-29, Ми-24, Ми-17, Ан-39, L-39, PC-12 и др.). И най-важната – идват избори и народът гледа в паничката на всяко едно министерство дали си върши работата или не, за да прецени всеки как да гласува. А и точно около изборите министър Ангелов ще обяви решението си - имаме ли 1 милион за изтребители или не. За това и Аню Ангелов се старае точно в най-отпускарския месец да направи добрини на икономиката на България, на МО и в частност на българските ВВС. Дали обаче неговото старание ще бъде разбрано и одобрено, предстои да видим.