Честваха 70 години от създаването на граничното поделение в Петрич

01.10.2017 г. Честваха 70 години от създаването на граничното поделение в Петрич

 Спирдон Спирдонов

Петрич беше домакин на Четвъртия национален събор „Граничарите на България“. Южният град събра вчера стотици пазители на държавната граница във времето назад, десетки днешни служители в Гранична полиция и много гости. В рамките на събора бе тържествено отбелязана 70-ата годишнина от създаването на местното гранично поделение. Проявите бяха под патронажа на кмета на Общината Димитър Бръчков.

Празникът започна в района на бившето поделение, чийто наследник днес е Граничнто полицеиско управление. Той бе открит от председателя на Инициативния комитет полковник Славчо Стоянов  - един от командирите на отряда. През това поделение, посочи той, преминаха много поколния офицери, старшини и войници. Тук, припомни полковникът, много от тях написаха първото си писмо с клеймо на плика „ВП“. Водосветен молебен и заупокойна молитва отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

Приветствайки участниците, председателят на дружеството на СОСЗР в града подполковни Лозан Анастасов припомни, че в различните години на щат в поделението е имало 84 коне и катъри, 72 вола, 56 службни кучета и 48 гълъба. Именно гълъбите, каза той, бяха част от нашата комуникационна система, чрез която командването осъществяваше връзка с граничарските постове. По-късно на тържественото събрание концерт художествен състав изпълни негови стихотворения за граничарската служба.

Този район на границата винаги е бил с най-тежка оперативна обстановка, подчерта в приветствието си комисар Стоян Мандаджиев - директор на РДГП в Смолян. Той благодари на СОСЗР за инициативата и посочи, че такива срещи мотивират днешните гранични полицаи в тяхната отговорна дейност. Мъжете и жените, които десетки години, ден и нощ, са изпълнява бойната заповед на Родината да охраняват и защитават границите й, положиха венци и цветя на паменика на загиналите за България в центъра на града.

Тържественото събрание концерт бе в читалище „Братя Миладинови“. За 57-годишната история на Граничния отряд, създаден на 1 ноември 1947 г. в гр. Гоце Делчев, говори един от неговите командири полковник от запаса Живко Георгиев. По-късно поделението е преместено в гр. Сандански. С правителствено решение от 31 март 1951 г. Втори граничен сектор с щаба се премества в Петрич в казармите на Шеста пехотна дивизия. През 1953 г.  поделението получава своето бойно знаме. Така започва охраната на границата с 26 гранични поста. Полковник Георгиев акцентира и на факта, че несменяем часови на държавната граница е местното население. Изброи имената на героите, загинали в борбата с нарушителите, като младши сержант Вергил Ваклинов, лейтенант Младен Калеев, Дочо Ганев, младши сержант Асен Илиев  и др.

Много са командирите, които по-късно израстват в кариерата изпълняват отговорни длъжности.  Генерал-майор Стефан Ангелов стига до командващ Гранични войски, той  е и единственият комадващ Вътрешни войски. Днешният председател на столичния клуб „Граничари“ полковник от запаса Павел Станев заема длъжността началник-щаб на Гранични войски. Други, каза полковник Георгиев, станаха светила в своите професии. Сред споменатите бяха професор Владко Иванов, който получи грамота от Инициативния комитет и любимецът на българите певецът патриот Илия Луков, който зарадва своите командири и всички участници в празника с няколко вълнуващи изпълнения. Сред гостите бе и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Велик Занчев, който е служил в граничното поделение.

Било е, е и ще бъде от първостепенно значение охраната на държавната граница, заяви от празничната трибуна кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. Той изрази удовлетворението си от организацията и провеждането на събора и призова да помним големите уроци на историята. Без местното население граничарите не са в състояние да изпълнят своя дълг, бе категоричен генерал-майор от запаса Стефан Ангелов. Който наруши този принцип, предупреди той, няма да постигне успех. И държеше да отбележи, че в своя житейски и професионален път най-добре се е реализирал, когато е бил командир на отряда в Петрич.

Връчени бяха отличия и награди на граничари и организатори на събора от Инициативния комитет, от името на министъра на вътрешните работи и от клуб „Граничари“ на Столичната организация на СОСЗР. За почетни членове на СОСЗР бяха обявени полковниците от запаса Славчо Стоянов и Живко Георгиев. Отличията бяха връчени от председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, който поздрави участниците в честването. С плакет на СОСЗР, флагче „110 години СОСЗР“ и шалче бяха удостоени заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, кметът на Община Петрич Димитър Бръчков и кметът на Община Сандански Кирил Котев. Генерал Стойков връчи паметни грамоти на членовете на председателя на дружеството на СОСЗР в Петрич подполковник от запаса Лозан Анастасов и на членовете на Инициативния комитет  подполковниците от запаса Любчо Илиев, Георги Траянов, Атанас Петров и Димитър Гълъбов и на старшина от запаса Трушо Угринов.

На празника на граничарите дойдоха още народният представител Георги Динов, зместник-областният управител на Благоевград Антоанета Янчева и старши комисар Николай Хаджиев – директор на ОД на МВР в Благоевград, който приветства и връчи наградите от името на министъра н авътрешните работи. Полковник от запаса Павел Станев припомни, е първите два национални събора бяха в Смолян, а третият – в Кюстендил. Той съобщи новината, че през 2018 г. домакин на това събитие с голям патриотичен заряд ще бъде Видин. След като успяхме, каза той, да променим закона и паметниците на загиналите граничари да придобият статут на военни, днес издигаме нова национална инициатива „Имената на граничарите герои да се четат на тържествените зари - проверки“. Това и прекрасният концерт на състави от читалище „Братя Миладинови“ бе чудесен завършек на празника.

Снимка Димитър Бебенов