Министър Каракачанов даде висока оценка на военнополицейското учение "Отвъд хоризонта 2017"

13.09.2017 г. Министър  Каракачанов даде висока оценка на военнополицейското учение

 Otbrana.com

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава днес заключителния етап на военнополицейското учение "Отвъд хоризонта 2017", което се провежда на Учебен полигон "Ново село" в периода 10-16 септември, съобщава Пресцентърът на МО. Той даде висока оценка на демонстрираните способности и подчерта, че подобни учения създават умения и възможности на личния състав, които при необходимост могат да бъдат ефикасно използвани. "България взима необходимите мерки срещу съвременните заплахи, най-вече чрез подготовка на специализираните си сили, част от която е и наблюдаваното днес учение", заяви министърът на отбраната. 

"Това, което беше демонстрирано, е плод на извънредни усилия и на извънреден труд, за което много благодаря на военните полицаи. Винаги съм разчитал на тях, а мога да уверя и обществото, че може да разчита както на тях, така и на Въоръжените сили като цяло", каза още министър Каракачанов. Той подчерта важността на демонстрираното по време на "Отвъд хоризонта 2017" сътрудничество между министерствата на отбраната и на вътрешните работи, както и между военнослужещите от българските и румънските въоръжени сили.

В отговор на журналистически въпрос за мигрантската вълна министър Каракачанов заяви, че макар и намаляла, тя реално не е спирала. "Само за периода от 14 август, когато Специалните сили се върнаха на границата, до преди няколко дни има около 240 предотвратени опита за преминаване на наша територия", каза той и уточни, че потокът от хора се пренасочва и променя маршрутите и големината на групите.

По време на деня за посещение на официални гости и медии на учението, който се проведе днес, бяха демонстрирани прочистване на сграда от терористи, взели заложници, охрана на ВИП лице, реагиране на засада и извеждането му на безопасно място по алтернативен маршрут, както и проверка на автомобили на изграден временен контролно-пропускателен пост извън населено място.

В "Отвъд хоризонта 2017" участват военнослужещи от Служба "Военна полиция" и служители от Специализирания отряд за борба с тероризма в Министерството на вътрешните работи, както и 22-ма военнослужещи от въоръжените сили на Румъния с щатно въоръжение и техника. Командно-щабното учение е част от подготовката на декларираната пред Силите за отговор на Европейския съюз рота "Военна полиция", която ще поеме дежурство от 1 януари 2018 г.