Сааб представи Gripen Aggressor

13.09.2017 г. Сааб представи Gripen Aggressor

 Otbrana.com

Шведската компания за отбрана и сигурност Сааб представя нов вариант на Gripen, Gripen Aggressor. Той е базиран на доказалия се изтребител Gripen C и е най-добрата платформа на пазара за обучение във въздушни битки. Gripen Aggressor предлага уникален микс от отлично представяне, гъвкавост на мисията и наличност, комбинирани с ниски разходи през жизнения цикъл.

Има нарастващ сегмент на пазара за обучения с имитиране на въздушен противник за високо напреднали „агресорски“ способности, които да предоставят реалистични бойни учения. Gripen Aggressor осигурява изключителна и различна противникова система за самолети, срещу която пилотите ще подобрят и усъвършенстват бойните си умения, за да могат да се сражават и победят всеки въздушен противник.

„Има голяма разлика в способностите, осигурявани от агресорите на пазара днес и каква ще е нуждата през следващите години. За да се обучавате за въздушни сражения, трябва да летите срещу авангардни бойни тактики на противници с почти близки или близки до вашите способности като Gripen Aggressor. Пилотите от световна класа трябва да тренират срещу опоненти на същото ниво и точно това предлага Gripen Aggressor”, каза Ричард Смит, ръководител на маркетинга и продажбите на Gripen в Сааб.

Gripen Aggressor е базиран на доказалата се оръжейна система Gripen C, но е персонализирана за ролята на агресор. Той има всички познати от Gripen C характеристики на работа и летателни характеристики, разполага с напреднали сензори и способности за пренос на данни, но няма да носи реално въоръжения. Gripen C е в експлоатация в редица държави по света, включително страни-членки на НАТО, и има стабилен план за развитие с непрекъснати подобрения.

Агресорите се използват като противникова сила в авангардните бойни учения. Агресорските ескадрили използват тактики, техники и процедури на врага, за да осигурят реалистична среда за обучения на пилотите на изтребители. Сааб вижда потенциал за платформата в рамките на програмите за осигуряване на агресори за ВВС на САЩ (ADAIR) и за Министерството на отбраната на Великобритания (ASDOT), а също така и навсякъде, където потребителите искат да подготвят пилотите си за предизвикателствата на модерния въздушен бой.

Концепцията за Gripen Aggressor беше представена за първи път на изложението DSEI 2017 в Лондон.