Президентът: СОСЗР поддържа връзката между народ и армия

12.09.2017 г. Президентът: СОСЗР поддържа връзката между народ и армия

 Вицепремиерът и министър на отбраната към членовете на СОСЗР:  „Благодаря ви за всеотдайната дейност през всички тези години, в които по политически причини много български офицери бяха охулвани, обиждани и унижавани, това време мина.” Началникът на отбраната към офицерите и сержантите от запаса и резерва: „Макар и напуснали армията, вие сте неразделна част от бойния ни строй, защото притежавате патриотизъм и опит, от които винаги ще се нуждаем.”

Спирдон Спирдонов

В София, на 12 септември, бе отбелязана 110-годишнина от създаването на Съюза на запасните офицери. Събитието бе организирано от Съюза на офицерите и сержантитe от запаса и резерва (СОСЗР). В следващите два дни предстои редовният Девети конгрес на СОСЗР.

През 1903 г. запасният майор Димитър Попов от София подема инициативата за сдружение на запасните офицери. Такива сдружения възникват в Русе, Пловдив, Кюстендил и други места, докато се стигне през 1906 г. запасния полковник Кирил Козловски, който изпраща позив до колегите от София да се съберат и обсъдят своето положение и заедно със запасните полковници Михаил Попов и Иван Попов изработват устав на една бъдеща организация на запасните офицери. На 16 септември 1907 г. във Военния клуб в град София се провежда общо събрание и там се написва първия протокол на Съюза на запасните офицери в България, приет е устава, избрано е управително тяло и е взето решение за свикване на Учредителен конгрес. Днес, ние нямаме моралното право да се отказваме от целите, задачите и принципите, определени от нашите предци, а сме длъжни да ги отстояваме и развиваме в зависимост от съвременната и конкретна обстановка, посочи в словото си председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

Участниците бяха приветствани от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той се обърна към аудиторията и като член на СОСЗР. През всичките години, заяви държавният глава, от създаването си Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва продължава всеотдайно и последователно да изпълнява своята важна мисия, свързана със съхранението на воинските традиции и добродетели, на националните идеали и патриотични ценности. Върховният главнокомандващ оцени високо ролята и приноса на родолюбивата организация в патриотичното възпитание на младото поколение. „Историята е доказала, че една нация има бъдеще, когато нейното младо поколение се възпитава в дух на всеотдайност и любов към родината“, отбеляза Румен Радев, според когото представителите на СОСЗР продължават достойно да изпълняват задълженията си.

Вие имате отговорността да поддържате връзката между народ и армия, да следите пулса на случващото се в обществото, посочи президентът и допълни, че административните знания и лидерския потенциал на членовете на Съюза трябва да бъдат адекватно използвани от държавните институции в процеса на разработване на политики в областта на националната сигурност и отбрана.

Президентът Румен Радев приветства членовете и представителите на СОСЗР с юбилея им и изрази увереност, че те и занапред ще продължават да работят за издигане авторитета на Българската армия.

Последните десетилетия от  ляво и от дясно ни затрупват с нови ценности, вие сте единствената организация в България, която през всичкото това време показваше, че без разлика на партийна принадлежност, на партийни предпочитания, ние като българи имаме едни ценности и те не са нито от изток, нито от запад, те не са нито леви, нито десни, каза в началото на своето приветстиве вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Това, продължи той, са българската национална кауза и ценностите, в които е възпитаван българският воин – да служи на отечеството и да се бори, да отдаде всички сили, включително и живота си в името на свободата и независимостта на България. Благодарение на вас до тези ценности се докосва младото поколение, което няма възможност да влезе в Българската армия, като наборни военнослужещи, сосочи министърът, обръщайки се към членовете на СОСЗР.  Той отбеляза приноса на Съюза за събуждането на българското общество и налагащото се разбиране, че след десетилетия натрапвани някакви нови ценности трябва да се върнем към това, което е било изконно за българина – любовта към отечеството, отговорността и службата на родината. Благодаря ви за всеотдайната дейност през всички тези години, в които по политически причини много български офицери бяха охулвани, обиждани и унижавани, това време мина, каза още министърът и пожела успех на предстоящия Девети конгрес на СОСЗР.

От името на военното ръководство на МО и действащата армия приветствие поднесе началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Той определи СОСЗР както авторитетна национална неправителствена организация. Благодари на всички за всеотдайната им служба в редовете на Въоръжените сили и за приноса им в изгражданвето и укрепването на сигурността на Република България. Макар и напуснали армията, продължи генералът, вие сте неразделна част от бойния ни строй, защото притежавате патриотизъм и опит, от които винаги ще се нуждаем. Изрази благодарност за съпричастността към проблемите на военното ръководство, за загрижеността за състоянието на армията и Въоръженит есили, за тяхното модернизиране, окомплектоване и адаптиране към съвременната сложна геополитическа обстановка.

Председателят на Съюза ген. Стоян Топалов удостои държавния глава, министъра на отбраната и началника на отбраната с плакет, посветен на 110-та годишнина от създаването на патриотичната организация, флагче и шалче.

Със заповеди на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев бяха отличени офицери и сержанти от запаса и резерва за активно участие във възстановяването на Съюза, издигането на неговия престиж сред обществеността, за работа с младото поколение, съхраняването и развитието на воинските традиции.

Министърът на отбраната награди с почетен знак на МО „Св. Георги” – I степен генерал-полковник от запаса Петко Прокопиев и генерал-лейтенант от запаса Христо Христов. С почетен знакт на МО „СВ. Георги” – III степен бе удостоен полковник от запаса Атанаско Стефанов. Генерал-лейтенант от запаса Ангер Ангелов бе отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” –I степен. Награден знак „За военан доблест4 получиха старшините от запаса Валентин Банов и Методи Слишков, а бинокли „Б 8 x 30” генерал-лейтенант от запаса Стефан Ангелов и полковниците от запаса Яни Янев, Димитър Зафиров, Йордан Шишков и Иван Ников.

Началникът на отбраната награди с  бинокли „Б 8 x 30” полковниците от запаса Кирил Парапанов, Стефан Пенев, Сотир Докторов и подполковник от запаса Надка Трифонова, със сувенирен нож „АК-47” полковниците от запаса  Георги Иванов, Георги Патриков и Красимир Ениманев, както и старшина от запаса Ангел Ангелов. С грамоти бяха отличени полковниците от запаса Петър Търкаланов и Стоян Стоянов.

Председателят на СОСЗР награди с юбилеен плакет вицеадмирал от запаса Димитър Павлов, полковник от запаса Драгомир Шопов и старшина от запаса Орлин Бебенов – автори на текста и музиката на марша на СОСЗР, проф. д-р Веселин Янчев. Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Орлин Горанов – солист на ансамбъла и хор „Космически гласове”. Тържественият концерт бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и на хор „Космически гласове”.

Преди тържественото събрание бяха положени венци и цветя пред Паметника на незнайния воин. В празника участваха още съветници на президента, генерали и адмирали, председатели на военно-патриотични съюзи и гости от сродни организации от Македония, Сърбия, Русия и Италия.

Снимка: Димитър Бебенов