По рота военнослужещи – във всеки граничен участък

11.08.2017 г. По рота военнослужещи – във всеки граничен участък

 Спирдон Спирдонов

В Министерството на отбраната работят по проект „Граница”.  За него вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов говори по време на редовното заседание на Комисията по отбрана, което се проведе във военното ведомство малко преди парламентарната ваканция.  Четири години вече, казва той, много полицаи са командировани  от различни краища на страната за охрана на държавната граница. Това, продължава заместник-председателят по обществения ред и сигурността, оголва тези региони и битовата престъпност там расте.

Вариантът, който споделя с депутатите министърът, е „с по една рота във всеки граничен участък или гранична зона, нека образно да ги разделим на пет”. Според него в ротата трябва да има военнослужещи от Специалните сили, Сухопътни войски, Военна полиция, Военна информация и ВМА. На практика, допълва той, става една операция, при която трябва да се оказва и първа помощ. При охраната на границата, уточнява министърът, военнослужещите от Специалните сили не са само обикновени граничари, които патрулират и залавят нелегални мигранти.

Народният представител Славчо Велков подкрепя идеята на министъра.  Той дори предлага тези роти да използват съществуващата инфраструктура на Въоръжените сили, като бъдат разположени по основни направления в зависимост от характера и степента на заплахата.  Според него разположени близо до приграничната полоса, тези въоръжени формирования трябва да са в състояние не само да взаимодействат с онези, които пряко отговарят за охраната, но и да прикриват при нужда отделни направления. Задължително, отбелязва депутатът, там трябва да има войскови разузнавачи за придобиване на необходимата информация и за взаимодействие.

Какво предвижда управленската програма на правителството?

В мярка 167 на раздел „Обществен ред и сигурност” е записано: „Увеличаване броя на военнослужещите от състава на въоръжените сили на Република България за охраната на границата, а при необходимост - и за обезпечаване на необходимите ресурси за тази цел”.

В цел 84 от раздел „Отбрана” е посочено: „Разширяване на участието на въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата, и противодействието на тероризма в съответствие с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в новия Закон за противодействие на тероризма.”