Вече 16 години Българската армия има химн

31.05.2017 г. Вече 16 години Българската армия има химн

 Otbrana.com

На 31 май 2001 г. със заповед на тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев и по предложение на началника на ГЩ на БА генерал Михо Михов маршът „Велик е нашият войник” е обявен за химн на Българската армия. Преди това на 15 май 2001 г. на първа страница на в. „Българска армия” с големи зелени букви бе написано: „Велик е нашият войник” ще бъде химн на Българската армия”.

Обявяването стана на 31 май 2001 г. на концерт на сборен духов оркестър на Българската армия на площад „Св. Ал. Невски” в гр. София, който ден стана и Ден на военните духови оркестри.

По информация на пресцентъра на МО днес Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе концерт пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. Поводът е Празникът на военните духови оркестри. Програмата на концерта включва изпълнения на произведения от Ленард Бърнстейн, Франц Шубер, Христо Тонев, Александър Райчев, Жул Леви, Тончо Русев и Дико Илиев. За жителите и гостите на столицата Орлин Горанов ще изпълни песните „Да започнем от начало“ и “Singin’ in the Rain”. В концерта ще участва и младата изпълнителка на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили Емилия Валенти.  Празничният концерт на Гвардейския представителен духов оркестър ще започне в 19.00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ в гр. София, заповядайте!

***

Историята започва от 11 август 2000 г. Тогава популярната сред армейските среди общественичка Радка Чирпанлиева – съпруга и майка на офицер, пише писмо от Варна до министъра на отбраната. Поводът е тържество на ВМС. Беше тъжно, отбелязва тя, дори обидно, че на него не прозвучаха нито един стих, нито една песен за армията, а беше празник на воениня флот. И допълва „Помислих се, че ако нашата армия имаше свой химн, поне той задължително трябваше да се изпълни след националния.” Нейното предложение е изборът да се направи между военните маршове „Велик е нашият войник”, „Един завет” и „Песен за цар Симеон” („Край Босфора”). Лично тя акцентира върху „Край Босфора”, като има предвид, че през 2000 г. се честват 150 години от рождението на Иван Вазов. Не получава отговор.

На 15 април 2001 г. Радка Чирпанлиева пише второ писмо по същия повод, но този път до началника на ГЩ на БА генерал Михо Михов. Там тя призовава „Не е ли време най-после Българската армия да има свой химн? Много Ви моля, помислете.” Предложенията й са същите. На 15 май 2001 г. на първа страница на в. „Българска армия” с големи зелени букви бе написано: „Велик е нашият войник” ще бъде химн на Българската армия”.

На 6 юни 2001 г. Радка Чирпанлиева получава писмо от генерал Михов, в което се посочва: ”Ние обсъдихме предложените пет български марша... Категорично се наложи мнението, химн на Българската армия да бъде маршът „Велик е нашият войник” и той беше обявен за такъв със заповед на министъра на отбраната Бойко Ноев на състоялия се концерт на сборен духов оркестър на Българската аримя на 31.05.2001 г. на площад „Св. Ал. Невски” в гр. София, който ден стана и Ден на военните духови оркестри. Сигурен съм, че това е в името и за доброто на нашата армия.”

Така вече 16 години няма празник или тържество в Българската армия без изпълнението на нейния химн. Приносът на Радка Чирпанлиева се отчита и днес. По този повод като офицерски кандидат от резерва министърът на отбраната Аню Ангелов награди Радка Чирпханлиева с грамота.

Офицерски кандидат от резерва Радка Чирпханлиева е родена в гр. Добрич.  Завършила е българска филология, но се отдава на развитието на художествената самодейност в Българската армия. От разлрични фестивали има 27 лауреатски звания. Носителка е на медал „За заслуги към БНА”, плакет и дамски кръст – втора степен „За вярна служба под знамената”. Член е на СОСЗР, а като потомка на ветеран и загинал брат е и в редиците на Съюза на ветераните от войните.     

***

Химнът

„Велик е нашият войник“ е един от най-популярните български маршове и военни песни, някога марш на Двадесет и трети шипченски полк, понастоящем е химн на Българската армия.

Воинският химн „Велик е нашият войник“ е композиран през 1916 г. (Първа световна война) край Охридското езеро от Михаил Шекерджиев, редник в 23-ти полк на Осма пехотна тунджанска дивизия по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

По политически причини, през различните исторически периоди, оригиналният текст се преработва. Особено драстични промени текстът търпи след 9 септември 1944 г.

Оригинален текст на химна

Великъ е нашиятъ войникъ!

Великъ, великъ, великъ!

Измокренъ, гладенъ, уморенъ,

безъ отдихъ би се день и нощь,

бърдата цепи разяренъ

съ страшния си викъ „На ножъ!“.

Отъ Китка литна въ единъ мигъ,

прецапа Тимока дълбокъ,
при Равна, Вина, Лесковик,

черта му пѫтъ самият Богъ.

При Маврово, заровенъ в снѣгъ,

съ рѫце прѣмръзнали се би,

въ Ботумъ отвори пѫтъ за Дринъ,

прокуди врага до единъ!

И пакъ спокоенъ, мълчаливъ,

при Охридъ днесъ той стои

и чака новъ врагъ да срази

съ страшния си викъ „На ножъ!“.