Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди военноинвалиди и военнопострадали

19.05.2017 г. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди военноинвалиди и военнопострадали

 Спирдон Спирдонов

На специално тържество в ЦВК бе отбелязана 92-рата година от създаването на „Отделение за подпомагане на пострадалите от войните” в Министерството на войната. Негов наследник се явява днешната дирекция „Социална политика” на МО с директор Иво Антонов.

Във връзка с годишнината със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха наградени военноинвалиди и военнопострадали. С награден знак За военна доблест” – втора степен бе удостоен Венцислав Кюковски от Бяла Слатина. С предметни награди и грамоти бяха отличени военноинвалидите и военнопострадалите Минчо Василев, Селим Селимова, Георги Сотиров, Лилия Вълкова, Донка Войкова, Елена Янкова, Вълчо Митев, Стоянка Стоянова и Йорданка Тодорова. От името на директора Иво Антонов участниците бяха поздравени от главния експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев.

Празника уважиха заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев, подполковник Ивайло Цанев от ЦВО, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, депутатите от ПГ на БСП за България Славчо Велков и Нона Йотова и председателите на военно-патриотичните съюзи.

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев благодари на директора на дирекция „Социална политика” Иво Антонов за добрата съвместна работа и подкрепа на членовете на военно-родолюбивата организация. Той постави няколко проблемни въпроси. Първият е свързан с бъдещето на Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация "Св. Георги Победоносец" – Поморие. Ветерани от войните, военноинвалиди, военнопострадали, запасни и резервисти се нуждаят от услугите на санаториума, но все още неговият статут е неизяснен. Изразено бе и очакване, че новото Народно събрание ще уважи настояването за промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Военноинвалидите и военнопострадалите са с незавидно социално състояние, което налага държавата да помисли сериозно за повишаване на техните пенсии.

На снимката:  Младши лейтенант от запаса Петър Велчев връчва на генерал-майор Тодор Дочев плакет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Моето лично кредо, каза генералът е „Ние трябва да имаме политика от люлката до гроба”.

Снимка Димитър Бебенов