Участвахме в 12-часов парад на Италианските алпини

19.05.2017 г. Участвахме в 12-часов парад на Италианските алпини

 Otbrana.com

Делегация на СОСЗР, в чийто състав бяха председателят генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и старши лейтенант от резерва Владимир Томов участва в Адуната- 90, т.е.  национална среща на Италианските алпини в гр. Тревизо. Преди парада на знамената ген. Топалов закачи знака на СОСЗР на знамето на IFMS -  Международната федерация на планинските войски. Пратениците на съюза се вклюиха в парада на знаменосците, който мина през града и завърши на площада пред кметството с церемонии.

През втория ден бе срещата на генералния  секретар на IFMS ген. Ренато Дженовезе с председателите и секретарите на делегациите на членовете на IFMS, които бяха дошли на  Адуната - 90 – Италия, България, Франция, Германия, Швейцария, Испания и Словения. Бяха обсъдени въпроси, свьрзани с подготовката на 32-я Конгрес на IFMS в САЩ от 13 до 17 септември 2017 г. Ген. Дженовезе докладва, че е посетил организаторите в САЩ и информира, че подготовката от тяхна страна е много добра. Призова всички държави да участват в работата на Конгреса със свои делегации. Крайният срок за потвърждаване на участието е 1 юни т.г. Освен това беше обсъдено участието на членовете на IFMS в мероприятията на IFMS в Митенвалд, Германия през май и в Словения в Дни на IFMS в техния Планински център на НАТО през юни. Дебатирани  бяха и други въпроси от оперативен характер.

Делегацията ни се включи в официалната церемония на ANA - Италианската асоциация на алпините в театъра на Тревизо. Участваха председателят на Националната асоциация на италианските алпини лейтенант Себастиано Фаверо, ген. Федерико Бонато -  командир на Италианските алпини в Италианската армия, генералният секретар на IFMS ген. Ренато Дженовезе, командоре Ренато Чизилин-  председател на комисията на IFMS в ANA, кметът на Тревизо, областни управители, управители на провинции, официални гости, управителният съвет на ANA, делегациите на IFMS, делегациите на секциите на  ANA в други страни от Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Европа. Официално беше връчено знамето на новата група на ANA във Виена.  Участниците бяха информирани за приемането на България като пълноправен член на IFMS на 31-я конгрес на IFMS в Инсбрук, Австрия през 2016 г. Председателят на Националната асоциация на италианските алпини лейтенант Себастиано Фаверо връчи почетни плакети на председателите на делегациите на IFMS и на председателите на секциите на  ANA в чужбина.

Бяха проведени редица двустранни срещи с представителите на другите делегации в специално направена изложба на историята на Алпините и на битката между Италия и Австро-Унгария през 1917 г. в  Търговската камара в Тревизо. След това Българската делегация посети изложбата, организирана от Н.Пр. Стефано Бенацо, бивш италиански посланик в България, който е и кръстник на Клуб планински стрелци ”Кап. Петко Войвода” в СОСЗР в Смолян. Ген. Топалов връчи на Н.Пр. Стефано Бенацо награди с ограмна благодарност за неговата дейност и приноса му за присъединяването на СОСЗР и България към семейството на алпините IFMS и установяване на отлични отношения с Италия и с италианските алпини ANA.

По време на Адуната - 90 бяха организирани различни изложби на открито - на военна техника и въоръжение на алпините -  специално оборудване, оръдия, минохвъргачки, бронирана техника, хеликоптери, самоходни гаубици, инженерна техника, алпийско оборудване, парашутно оборудване, лодки, оръжие, лично оръжие, специализирани роботи и др. Отделно беше направена изложба на гражданска защита към ANA. Противопожарна защита организира специална изложба, където беше показана специализирана противопожарна работеща техника от 1914 година досега, автомобили, катери, велосипеди, мотори, лично оборудване и др.

В града бяха изградени  лагери с палатки, кемпери и каравани за настаняване на различните секции на алпините, които вземат участие в националната среща, в градинки, паркинги, дворове на фабрики, стадиони и др. Казаха, че в тази година Тревизо е бил посетен само от 500 000 алпини, членове на семейства и гости, дошли на техни разноски, понеже града е малък. Организацията беше изключително добра, бяха се включили всички сили за сигурност, различни видове полиция, карабинери, доброволци и др. В лагерите бяха разположени и мобилни установки за контрол на територията, за осигурявне на сигурност на всички.

Реално това е национален сбор на алпините с тренировка за всички италиански служби за сигурност, карабинери, гражданска защита, пожарна, медицинско обезпечаване и др. Градът беше изпълнен с алпини, които свиреха и пееха на всяка крачка. Имаше различни оркестри и хорове. Много млади хора се включваха във веселието, което продължи да късно. Държавните железници бяха осигурили допълнителни специални влакове за мероприятието. Общините от цяла Италия бяха осигурили специални автобуси.

Накрая участвахме в официалния парад, на който преминаха над 80 хиляди алпини. Парадът продължи 12 часа и 40 минути. Българската делегация със знамето на СОСЗР  дефилира на парада около един час в групата на IFMS, след италианското знаме. Участие взеха всички делегации- гости. В делегациите на Германия и Словения освен официалните лица, присъстваха и военни и резрвисти . В парада взеха участие алпини, със съответното си оборудване и униформи. Най-възрастният алпин, който дефилира на парада беше на 104 години. Имаше  и алпини инвалиди. Парадът беше предаван от италианските телевизии на живо.  Присъстваха министърът на отбраната на Италия Роберта Пиноти,  ген. Клаудио Грациани - началник щаб на Италианската армия, който се запозна лично с ген. Топалов, областни управители, кметове и други официални лица. В парада взеха участие и италианските алпини, живеещи в България, които бяха дошли на собствени разноски, както и останалите алпини дошли от цял свят. Парадът беше приветстван от стотици хиляди гости и граждани на Тревизо.

Българската делегация посети Венеция в рамките на културната програма, организирана от домакините. Към нея се присъедини като доброволец ефрейтор от запаса Любен Славков, член на СОСЗР, който беше дошъл в Тревизо на собствени разноски с кемпер.