Как премиерът отговори на депутата Валентин Радев за уволненията в Министерството на отбраната?

21.04.2017 г. Как премиерът отговори на депутата Валентин Радев за уволненията в Министерството на отбраната?

 Спирдон Спирдонов

Защо се уволняват висшите професионални ръководители на силовите ведомства, попита днес от парламентарната трибуна народният представител от ПП ГЕРБ Валентин Радев (на снимката) служебния премиер Огнян Герджиков. Визира постоянния секретар на МО, главния секретар на МВР и управители на търговски дружества, както е във военното министерство. Не говоря за дирекции, дори вчера продължихте с тези уволнение, допълни той.

Премиерът Огнян Герджиков отговори така: „Аз ви оставих справката, за да не посочвам числата на уволнените и назначените. Те ще бъдат предоставени публично след 2 май за всяко министерство, за всички търговски дружества. Действително кадровите промени изглеждат немалко. Допускам, че някои от тях не са докрай оправдани. Трудно ми е да преценя, тъй като всеки министър прави това в своето ведомства. Но така или иначе всички министри, които са извършвали такива промени са имали своите мотиви. Те са имали своите аргументи и е хубаво да ги чуете от източника, от самите министри, които са направили тези промени. На мен не ми е възможно да знам в 20 министерства, в толкова много служби, търговски дружества кои са конкретните причини за тези кадрови размествания. Съжалявам, че не мога да ви отговоря конкретно.”

Говоренето за чистка в МО е неоснователно, каза в началото на април в предаването  „Тази сутрин” на БТВ служебният министър на отбраната Стефан Янев. По думите му всички назначения и уволнения, които са извършени в периода на служебното правителство са на базата на ясни критерии. Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения. Няма назначение, което да не е направено с конкурс, там където законът изисква, допълни министърът. Администрацията не може да спре да работи, в случая със смяната на постоянния секретар на отбраната документооборотът на дневна база може би е по-голям отколкото при министъра и всички трудности ще се струпат на новия министър, обясни той.